BAM 2016
Verhaal

'We moeten muziek in onze schoolopleiding verankeren en opnieuw voor iedereen invoeren.' Martijn Dendievel

Alumnus van het Koninklijk Conservatorium Brussel Martijn Dendievel, assistent-dirigent bij Symfonieorkest Vlaanderen, meldt in een opiniestuk van de Knack: 'In ons onderwijs komt muziek helaas (bijna) niet meer aan bod.'

"Met veel interesse las ik in het regeerakkoord goede voornemens en belangrijke beslissingen om de kwaliteit van ons onderwijs te verbeteren. Volop inzetten op taalkunde, kennis van de geschiedenis én actualiteit, de werkdruk voor onze leraars verminderen,... Het zijn allemaal zaken die ik alleen maar kan toejuichen.

Één ding heb ik echter gemist. Het is iets dat elk kind kan ontwikkelen. Het is iets dat een samenhorigheidsgevoel creëert en de sociale vaardigheden helpt ontwikkelen. Het is iets dat kinderen leert om de eigen gevoelens te ontdekken. Het is iets dat een soort mirakelelixir voor een verbetering van de studieprestaties is, omdat het onder andere de cognitieve capaciteiten vergroot.

Kon u raden waarover ik schrijf? Ik heb het over muziek. Zingen, spelen, neuriën, luisteren, gewoon iets met muziek doen! In ons onderwijs komt het helaas (bijna) niet meer aan bod."

 

Lees het hele opiniestuk in de Knack. Daar licht Martijn toe, aan de hand van studies en experimenten, hoe belangrijk muzische vorming voor iedereen wel niet is.

Deel dit