Altviool
bachelor of master in de Kunsten

Altviool

Welkom aan het Koninklijk Conservatorium Brussel!

Met een Bachelor en Master in Muziek aan het Koninklijk Conservatorium Brussel kan je heel wat kanten uit. Of je nu terecht komt in een internationaal gerenommeerd orkest of ensemble of je gaat iets helemaal anders doen met je diploma, onze opleidingen zijn de ideale voorbereiding voor een schitterende toekomst.

Het KCB legt zijn focus op de brede artistieke vorming van ieder individu. De lessen zijn dan ook veel meer een interactie tussen docent en student door het klein aantal studenten per klas. Door de talrijke orkestproducties die we elk jaar spelen doen we ook ervaring op voor in onze latere carrière. Hierbij voeren we de grootste werken in de muziekgeschiedenis uit, iets wat later goed van pas zal komen. 
 

Joachim KCB 2022
Joachim
Student Muziek

Je vakken

Bachelor

Opleidingsonderdeel Ba1 (SP) BA2 (SP) BA3 (SP)
Hoofdinstrument I, II, III 24 24 27
Kamermuziek 1, 2   6 6
Orkest 1, 2, 3  6 6 6
AMV Gehoor en Theorie 1, 2 4 4  
AMV ritmiek en intonatie 1, 2 5 5  
Harmonieleer en analyse 1, 2 9 9  
Muziekgeschiedenis 6    
Module 'Muziekgeschiedenis'   6 6
Vormanalyse 1     6
Encyclopedie en onderzoek 3    
Bewegingsleer 3    
Cultuurgeschiedenis     3
Keuzevak     6
Totaal  60 60 60
Master
Opleidingsonderdeel Ma1 (SP) Ma2 (SP)
Hoofdinstrument IV, V (masterproef) ** 27 30
Kamermuziek 3, 4 6 12
Orkest 4, 5 6 6
Vormanalyse 1, 2 6  
Inleiding tot de filosofie 3  
Artistieke onderzoekspraktijken 3  
Keuzevak 9 12
Totaal  60 60

Atico Razera

Atico Razera studeerde in 2016 af aan het Koninklijk Conservatorium Brussel en speelde sindsdien bij het Symfonie Orkest Vlaanderen, het Brussels Chamber Orchestra en is momenteel actief bij het Aarhus Symfonieorkester in Denemarken.

Atico Razera

Je docenten

Om je talent ten volle te kunnen ontwikkelen heb je natuurlijk een docent nodig die je op de juiste manier kan helpen en uitdagen om de beste versie van jezelf te worden. Onze docenten komen van over heel de wereld en hebben jarenlange ervaring op het podium en als lesgevers.

Heb je specifieke vragen voor je docent voor je inschrijft voor de toelatingsproeven? Wil je graag al even met je docent afspreken voor je de grote stap zet? Hieronder krijg je een overzicht van de docenten en hun contactgegevens.

(Deze lijst is in opbouw)

Begeleiding
Paul De Clerck

Paul De Clerck

Docent Altviool

Paul De Clerck studeerde altviool aan het Koninklijk Conservatorium Brussel en perfectioneerde zich bij A. Gertler, Bruno Giuranna (Italië) en Emmanuel Vardi (New York).

Tijdens en vlak na zijn studies was hij lid van het kamerorkest I Fiamminghi o.l.v. Rudolf Werthen, van het Arriaga strijkkwartet en van het Brussels String Quartet.

Als solist was Paul De Clerck te horen met verschillende internationale ensembles en orkesten onder leiding van gerenommeerde dirigenten.

Tien jaar lang was hij altviool solo van het Symfonisch Orkest van de Nationale Opera LaMonnaie/DeMunt. Hij verliet die vaste functie om zich meer te kunnen toeleggen op kamermuziek en hedendaagse muziek, bij o.a. Ensemble Modern Frankfurt en Ictus.

Als vertolker van historische muziek speelde Paul De Clerck  o.a. bij Collegium Vocale Gent o.l.v. Philippe Herreweghe, en met Piet Kuijken, Frank Theuns, Boyan Vodenitcharov, Claire Chevallier en vele anderen. Hij verleent zijn medewerking aan diverse ensembles en orkesten, zoals het Collectief, Antwerp Symphony Orchestra, Brussels Philharmonic, en het Orkest van de Vlaamse Opera. Daarnaast doceert Paul De Clerck altviool aan het Koninklijk Conservatorium Brussel en kamermuziek aan het Orpheus Instituut. Hij geeft regelmatig masterclasses in binnen- en buitenland.

Als acteur-musicus werkte Paul De Clerck samen met de theatergezelschappen Needcompany, Dito Dito en Stan.

Contacteer Paul:

Email

 

Tony Nys

Tony Nys

Docent Altviool & Kamermuziek

Tony Nys studeerde viool aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel bij Clemens Quatacker en Philippe Hirschhorn. Tussen 1994 en 1997 was hij eerste viool van het Fétis strijkkwartet en nam hij deel aan masterclasses met het Alban Berg Kwartet, het Borodin Kwartet en het Amadeus Kwartet. Sindsdien is kamermuziek een natuurlijke omgeving voor hem.

Als violist van het Danel Kwartet van 1998 tot 2005, nam hij deel aan talrijke festivals, opnames en uitvoeringen van nieuw gecomponeerde stukken over de hele wereld.

Sinds 2005 is hij vast lid van het TrioFenix Stringtrio en werkte hij regelmatig samen met ensembles als Prometheus, Ictus, Ensemble Modern, Explorations, Oxalys … Tussen 2008 en 2018 was hij ook lid van het Malibran Strijkkwartet.

Hij heeft het concertpodium gedeeld met vele gerenommeerde artiesten en ensembles zoals het Borodin Kwartet, het Brodsky Kwartet, het Petersen Kwartet, Garth Knox, Gérard Caussé, Alina Ibrahimova, Philippe Graffin, Frank Braley, en vele anderen….

Tony Nys speelde als altvioolsolist in het Orchestre Symphonique de La Monnaie tussen 2007 en 2018. Hij was regelmatig te gast bij talrijke orkesten in België, Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Als lid van het Mahler Kamerorkest heeft hij over de hele wereld opgetreden met dirigenten als Claudio Abbado, Pierre Boulez, Gustavo Duhamel….

Momenteel doceert hij altviool en kamermuziek en is verantwoordelijk voor strijkers aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Hij doceert ook de cursus kamermuziek voor gevorderden aan het Orpheus Instituut in Gent.

Neem contact op met Tony Nys:

Email

Toelatingsproeven

Om je studie te beginnen aan het Koninklijk Conservatorium moet je slagen voor een artistieke toelatingsproef. Voor informatie over de toelatingsproeven - zoals data, de voor te bereiden programma’s, de inschrijvingsvoorwaarden/kosten en de module om in te schrijven - klik je op onderstaande foto.

Vragen?

Voor meer informatie over deze opleiding kan je terecht bij het studentensecretariaat. Je kan hen bereiken via secretariaat.kcb@ehb.be.