Cello
bachelor of master in de Kunsten

Cello

Opleidingsfolder

Voor wie?

  • Je wilt gaan voor je passie om cello te spelen en droomt van een professionele muzikale carrière
  • Je wilt je artistieke expertise verder uitbouwen met behulp van internationaal gerenommeerde docenten.
  • Je hebt de nodige kennis en vaardigheden die volstaan om de toelatingsproef te slagen.

Jouw toekomst

Met je diploma Cello kan je freelance muzikant worden of in een orkest/ensemble gaan spelen. Ook kan je verder studeren en vervolgens kunstenaar-leraar worden of misschien wel artistiek onderzoeker? Deze opleiding is dé voorbereiding voor een schitterende toekomst voor zowel op als naast het podium.

Orkest / Samenspel

In groep musiceren is belangrijk voor je ontwikkeling en daarom verplicht tijdens je studie. Als cellist kan je je aanmelden bij het strijkorkest, het symfonieorkest, het hedendaags ensemble of andere orkesten.

Seminarie & Masterclasses

Befaamde gastprofessoren uit binnen- en buitenland worden uitgenodigd om hun kennis aan jou door te geven. De afgelopen jaren verwelkomde we onder andere Maria Kliegel, Morten Zeuthen, Daniel Müller-Schott & Gary Hoffman.

Brussel

Je krijgt de kans om te studeren in een wereldstad met zowel grote concertgebouwen als kleine jazzclubs, het ideale vertrekpunt voor een professionele muziek carrière. Jouw campussen zijn omgeven door prachtige kathedralen, hippe koffiebars en groene parken om tot rust te komen. 

De meeste docenten van KCB zijn grote professionals met een diepe muzikale kennis en hoge verwachtingen van de prestaties van hun studenten. De school heeft mij de kans gegeven om veel kamermuziek te spelen en deel uit te maken van verschillende orkestprojecten, waardoor ik kon groeien als muzikant en sterke professionele connecties kon ontwikkelen.

Pau Valls
Pau Valls
Student cello

Na je studie

Aan het werk

Met een bachelor en master in Muziek van het Koninklijk Conservatorium Brussel kan je heel wat kanten uit. Wie weet kom jij terecht: 

  • in een (inter)nationaal gerenommeerd orkest of ensemble
  • in de kunsteducatieve sector 
  • in de sociaal artistieke sector 
  • bij culturele instellingen of overheden als adviseur of beleidsmaker
Pastorale (f Tom De Beuckelaer)

Verder studeren

Verkorte bachelor

Na je bachelor kan je doorstromen naar een master en zelfs een extra master in een ander instrument, door middel van een verkorte bachelor. Postgraduaten behoren ook tot de mogelijkheden.

 
Verkorte Educatieve Master Muziek

Merk je tijdens je studie dat lesgeven iets voor jou is? Aan het KCB kan je ook een Verkorte Educatieve master Muziek volgen. Zo kan je meteen aan de slag als kunstenaar-leraar.

 

Artistiek onderzoeker

Zin in een carrière als artistiek onderzoeker? Het KCB organiseert verschillende events rond onderzoek en biedt je ook de mogelijkheid om te doctoreren in samenwerking met het Brussels Kunstenplatform en de VUB.

Je vakken

Bachelor

Opleidingsonderdeel Ba1 (SP) BA2 (SP) BA3 (SP)
Hoofdinstrument I, II, III 24 24 27
Kamermuziek 1, 2   6 6
Orkest 1, 2, 3  6 6 6
AMV Gehoor en Theorie 1, 2 4 4  
AMV ritmiek en intonatie 1, 2 5 5  
Harmonieleer en analyse 1, 2 9 9  
Muziekgeschiedenis 1, 2, 3 6 6 6
Vormanalyse 1     6
Encyclopedie en onderzoek 3    
Bewegingsleer 3    
Cultuurgeschiedenis     3
Keuzevak     6
Totaal  60 60 60

Master

Opleidingsonderdeel Ma1 (SP) Ma2 (SP)
Hoofdinstrument IV 27  
Masterproef instrument   30
Kamermuziek 3, 4 6 12
Orkest 4, 5 6 6
Vormanalyse 1, 2 6  
Inleiding tot de filosofie 3  
Artistieke onderzoekspraktijken 3  
Keuzevak 9 12
Totaal  60 60

Meer informatie over je vakken.

Alumni in focus

Benjamin Glorieux

Benjamin Glorieux

Benjamin beweegt zich doorheen verschillende muziekdomeinen: van authentiek oud tot experimenteel nieuw. Hij is cellist, componist en dirigent. Benjamin wordt vaak aangezocht door festivals of concerthuizen voor een unieke in situ-creatie rond een bepaald thema. Zo maakte hij werk voor Concertgebouw Brugge (‘Erbarme’), Festival van Vlaanderen Kortrijk (‘Bach Onder Stroom’), B-Classic Tongeren (‘Goldbergs Ghosts’), Ars Musica (‘Scheolmlyoo’), en andere. Benjamin is laureaat van de Belgische Stichting Roeping en was Beste jonge belofte van De Klara's.

Stéphanie Huang

Stéphanie is laureaat van de Internationale Muziekwedstrijd Koningin Elisabeth van België 2022. Ze geeft tevens recitals en was reeds als kamermuzikante te gast op verscheidene nationale en internationale festivals (Festival des Midis-Minimes-België, Seiji Ozawa Matsumoto Festival-Japan,...  In oktober 2020 mocht ze de Bourse d'Excellence Patrick Petit in ontvangst nemen. Stéphanie Huang speelt in het grote concertrepertoire (Haydn, Dvorák, Elgar, Tsjaikovski, ...), met diverse orkesten (Kamerfilharmonie van Vlaanderen, Orchestre Royal de Chambre de Wallonie, Orquestra Sinfónica do Porto /Casa da Música ...).

Meer info over Stéphanie.

Stéphanie Huang

Je docenten

Om je talent ten volle te kunnen ontwikkelen heb je natuurlijk een docent nodig die je op de juiste manier kan helpen en uitdagen om de beste versie van jezelf te worden. Onze docenten komen van over heel de wereld en hebben jarenlange ervaring op het podium en als lesgevers.

Heb je specifieke vragen voor je docent voor je inschrijft voor de toelatingsproeven? Wil je graag al even met je docent afspreken voor je de grote stap zet? Hieronder krijg je een overzicht van de docenten en hun contactgegevens.

Begeleiding
Olsi Leka

Olsi Leka

Docent Cello & Vakgroepverantwoordelijke lage strijkers

Olsi speelt regelmatig in recital met pianisten zoals Daniel Blumenthal, Piet Kuijken, François-René Duchable, Liebrecht Vanbeckevoort, Peter Caelen en Jean-Claude Vanden Eynden… Hij wordt regelmatig uitgenodigd voor masterklassen, workshops en cello-stages in vele landen van Europa alsook in China... Hij zette meerdere individuele projecten op poten, zoals onder andere CD opnames voor verschillende platenmaatschappijen. Zijn laatste album "The cello in Madness", geproduceerd door het Belgische label Phaedra, verzamelt naast een aantal onbekende werken voor cello en piano ook hoog-virtuoze stukken zoals de sonate in Re voor viool van Pietro Locatelli (1695-1764).

Olsi bespeelt een buitengewone cello van 1830 van de bekende Italiaanse vioolbouwer Raffaele Gagliano, die hem ter beschikking gesteld wordt door de Stichting Eric Feldbusch. Dit instrument werd door Koningin Elisabeth van België aan Eric Feldbusch geschonken in 1960 naar aanleiding van de oprichting van het piano trio ‘Koningin Elisabeth’.

Meer info over deze docent.

Contacteer Olsi:

Email

Jeroen Reuling

Jeroen Reuling

Docent Cello

Afkomstig uit een muzikale familie begon Jeroen Reuling zijn cellostudie bij Cor de Wilde en Jean Decroos. Vervolgens was hij leerling bij André Navarra aan de “Staatliche Hochschule für Musik” in Detmold(Duitsland). Al gauw werd hij benoemd tot diens assistent. In 1981 behaalde Jeroen Reuling met succes het “Konzertexamen”, waarna hij zijn studie afrondde bij Pierre Fournier in Genève.

Radio en televisie registreerden zijn spel vele malen en in 1983 ontving hij de ‘Publieksprijs’ van de Sonesta Koepelzaal in Amsterdam.

Van 1983 tot en met 2004 was Jeroen solo-cellist van het Gelders Orkest. Sindsdien verdeelt hij zijn passie voor de cello tussen het lesgeven en de kamermuziek.

Hij is zowel docent aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel en tot 2015 ook verbonden aan de Hogeschool voor de Kunsten ARTEZ in Nederland. Jeroen Reuling is sinds 2011 ook verbonden aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth. Daarnaast geeft hij masterclasses over de hele wereld.

In 2005 ontving hij de Prijs“Madame de La Hault” van het patrimonium van het Conservatorium van Brussel voor excellent onderwijs.
Jeroen geeft jaarlijks  masterclasses en concerten in Enghien,vlakbij Brussel (Rencontres  Musicales Internationales), Lancut en Przemysl (Polen) en Riga .
Jeroen Reuling is tevens artistiek leider van het Internationaal Kamermuziek Festival op Schiermonnikoog en wordt regelmatig uitgenodigd om deel te nemen aan verschillende kamermuziekfestivals. Hij heeft ook opnames gemaakt voor Naxos, Ottavo en Cobra.

Jeroen bespeelt een Italiaanse cello toegeschreven aan Antonio Gagliano, Napoli 1757
 

Contacteer Jeroen:

Email

Viviane Spanoghe

Viviane Spanoghe

Docent Cello

Viviane Spanoghe is een internationaal gerenommeerde celliste, die haar idealen vastberaden en met passie tot uitdrukking brengt.

Zij studeerde bij André Messens, Maria Kliegel en Janos Starker en werd in 1980 laureate van het Tenuto-concours. Sindsdien treedt ze in binnen- en buitenland op als soliste en in samenwerking met vermaarde dirigenten en ensembles. Na meer dan 30 jaar intense samenwerking met haar voornaamste muzikale partner André De Groote,  speelt Viviane Spanoghe sinds 2012  ook met andere grote pianisten  zoals Denis Pascal, Jean-Claude Vanden Eynden en Jan Michiels.

Naast haar uitgebreide klassieke repertoire beheerst Viviane Spanoghe ook minder bekend werk uit het verleden en promoot ze hedendaagse muziek. Toonaangevende Belgische componisten hebben voor haar gecomponeerd en nieuwe klankwerelden en mogelijkheden op het gebied van de cellotechniek met en voor haar geopend.

Haar discografie is even omvangrijk als veelzijdig. Haar opnames die bij Naxos, Adda, RGIP, Talent en Etcetera verschenen, en in het bijzonder haar opname van de zes cellosuites van Bach (bij Solal), kregen een zeer hoge waardering. Onlangs heeft ze een zeer geslaagde diepzinnige opname gemaakt van werken van Galina Iwanowna Ustwolskaja en Alfred Schnittke met Jan Michiels. De zopas verschenen cd "French Sonatas" met werken van Jean Huré, Jeanne Barbillion en Joseph-Guy Ropartz getuigen van haar openheid, nieuwsgierigheid, ontdekkingsvreugde, zeer brede repertoirekennis en haar onmiskenbare zin voor muzikale kwaliteit en werd bekroond met 5 Diapasons in Diapason en 5 sterren in het Duitse magazine Fono Forum.

Haar bijzondere verdienste voor de hedendaagse Belgische muziek werden in 2020 gehuldigd met de uitreiking van de Fugatrofee van de Unie van Belgische componisten voor haar levenswerk tot op heden en in 2023 ontving zij de Prijs “Madame de La Hault” van het patrimonium van het Conservatorium van Brussel voor excellent onderwijs.

Viviane Spanoghe is docente cello en kamermuziek aan het  Koninklijk Conservatorium van Brussel en beoefent haar kunst en haar pedagogische activiteit in een holistisch kader van  mens, muziek en samenleving.

Meer info over Viviane.

 

 

Contacteer Viviane:

Email

Projects in the spotlight

Let's Dance | Strijkorkest

Het strijkorkest kent geen dirigent. Zo leren de studenten viool, altviool, cello en contrabas te luisteren naar hun elkaar tijdens het spelen en zich goed op elkaar af te stemmen. Het strijkorkest is onder leiding van docent contrabas, Koenraad Hofman. 

Northern Echoes | Symfonieorkest

In het symfonieorkest van het najaar van 2022 kwam niemand minder dan dirigent Bjarte Engeset onze studenten de finesses van de Scandinavische muziek bijbrengen. Ze brachten Nielsens Helios Ouverture, Elgars Concerto in E mineur voor cello en orkest met solist João Gonçalves en Sibelius' tweede symfonie. 

foto symfonieorkest

Je campus

Campus Regentschapsstraat & Kleine Zavel

Onze campussen liggen in de bruisende Zavelwijk midden in het hart van Brussel. Het statige hoofdgebouw van het Conservatorium op de Regentschapsstraat met haar prachtige Concertzaal is een echte ‘landmark’ in Brussel. Enkele passen verder ligt ons bijgebouw aan de Kleine Zavel waar je in de beste omstandigheden les kan volgen en kan studeren. Bovendien kan je tijdens de week en in het weekend gebruik maken van onze lokalen om te studeren.

Hoe kan ik de campussen bereiken?

Alexandre onthaal
Regent KCB

Renovatie van het Hoofdgebouw

Na vele jaren onderhandelen zijn we fier te kunnen aankondigen dat de plannen voor de renovatie van ons indrukwekkend hoofdgebouw aan de Regentschapsstraat goedgekeurd zijn. Meer info hierover vind je hier

Naar het buitenland

Tijdens je opleiding aan het Koninklijk Conservatorium Brussel kom je in contact met de wereld: je studeert toch in Brussel, de meest kosmopolitische hoofdstad van Europa. Een gastlezing door een internationale professional of door een docent van een buitenlandse partnerschool, internationale projecten,… we leiden je op tot een professional die klaar is voor de wereld van morgen die steeds internationaler wordt.

Heb je toch honger naar meer en wil je zelf een tijdje naar het buitenland? Dat kan! Een semester (of academiejaar) studeren aan een partnerhogeschool of stage lopen in het buitenland, mais oui, of course! Ontdek meer over internationalisering.

KVDS KCB

Kom eens langs!

Infomomenten

Het Koninklijk Conservatorium Brussel organiseert meerdere infomomenten die doorgaan tijdens het tweede semester, zoals (online) infodagen, voorspeelmomenten en een openlesweek. 

Concerten

We verwelkomen je graag op onze vele concerten, masterclasses en onderzoeksdagen. Kom ook eens luisteren naar een caleidoscoopconcert van onze BA1 en BA2 studenten of de publieke examens. Zo zie je wat jij als toekomstige KCB-student zou leren. Elk academiejaar zijn er talloze producties waarin onze studenten het beste van zichzelf geven. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

INFO & TICKETS

Nieuwjaarsconcert HIPP

Inschrijven & Toelatingsproeven

Om je studie te beginnen aan het Koninklijk Conservatorium moet je slagen voor een artistieke toelatingsproef. Voor informatie over de toelatingsproeven - zoals data, de voor te bereiden programma’s, de inschrijvingsvoorwaarden/kosten en de module om in te schrijven - klik je op onderstaande knop.

TOELATINGSPROEVEN

KCB cello

Vragen?

Voor meer informatie kan je terecht bij de studentenadministratie via e-mail of op afspraak.