Cello
bachelor of master in de Kunsten

Cello

Welkom aan het Koninklijk Conservatorium Brussel!

Met een Bachelor en Master in Muziek aan het Koninklijk Conservatorium Brussel kan je heel wat kanten uit. Of je nu terecht komt in een internationaal gerenommeerd orkest of ensemble of je gaat iets helemaal anders doen met je diploma, onze opleidingen zijn de ideale voorbereiding voor een schitterende toekomst.

Het KCB legt zijn focus op de brede artistieke vorming van ieder individu. De lessen zijn dan ook veel meer een interactie tussen docent en student door het klein aantal studenten per klas. Door de talrijke orkestproducties die we elk jaar spelen doen we ook ervaring op voor in onze latere carrière. Hierbij voeren we de grootste werken in de muziekgeschiedenis uit, iets wat later goed van pas zal komen. 

 

JAMAER Joachim (student)

Je vakken

Bachelor

Opleidingsonderdeel Ba1 (SP) BA2 (SP) BA3 (SP)
Hoofdinstrument I, II, III 24 24 27
Kamermuziek 1, 2   6 6
Orkest 1, 2, 3  6 6 6
AMV Gehoor en Theorie 1, 2 4 4  
AMV ritmiek en intonatie 1, 2 5 5  
Harmonieleer en analyse 1, 2 9 9  
Muziekgeschiedenis 6    
Module 'Muziekgeschiedenis'   6 6
Vormanalyse 1     6
Encyclopedie en onderzoek 3    
Bewegingsleer 3    
Cultuurgeschiedenis     3
Keuzevak     6
Totaal  60 60 60
Master
Opleidingsonderdeel Ma1 (SP) Ma2 (SP)
Hoofdinstrument IV, V (masterproef) ** 27 30
Kamermuziek 3, 4 6 12
Orkest 4, 5 6 6
Vormanalyse 1, 2 6  
Inleiding tot de filosofie 3  
Artistieke onderzoekspraktijken 3  
Keuzevak 9 12
Totaal  60 60

Je docenten

Om je talent ten volle te kunnen ontwikkelen heb je natuurlijk een docent nodig die je op de juiste manier kan helpen en uitdagen om de beste versie van jezelf te worden. Onze docenten komen van over heel de wereld en hebben jarenlange ervaring op het podium en als lesgevers.

Heb je specifieke vragen voor je docent voor je inschrijft voor de toelatingsproeven? Wil je graag al even met je docent afspreken voor je de grote stap zet? Hieronder krijg je een overzicht van de docenten en hun contactgegevens.

Begeleiding
Olsi Leka

Olsi Leka

Docent Cello

Op zesjarige leeftijd vangt hij cello-studies aan. Tijdens zijn opleiding behaalt hij tot twee maal toe de de Eerste Prijs ‘Jonge Virtuosen’, in de categoriën junior en senior, vervolgens de Eerste Prijs in de wedstrijd ‘Lions Club International Competition’ (België) en de Tweede prijs in de wedstrijd ‘International interpretation Competition’ (Cyprus).

Het laatste jaar van zijn studies wordt hij op vierentwintigjarige leeftijd benoemd als Cello-Solo — Lessenaar-aanvoerder  van de Cello’s in het Nationaal Orkest van België, nu Belgian National Orchestra.

Dit heeft hem toegelaten te werken met een hele reeks internationaal bekende dirigenten en solisten als daar zijn: Valery Gergiev, Walter Weller, Hugh Wolf, Pinchas Zukerman, Vadim Repin, Misha Maisky, Hélène Grimaud en vele anderen.

Hij treedt hij tevens vaak op als kamer-muzikant in zalen of ter gelegenheid van festivals, zoals onder andere: het ‘Schiermonnikoog Festival’ (Nederland), ‘Different Trains Festival’ (Albanië), ‘Gjövig Musicfest’ (Noorwegen), ‘Exellent Concerts’ (Nederland).

Hij werkte in recital samen met vele pianisten zoals Daniel Blumenthal, Alexandar Madzar, François-René Duchable, Adam Laloum, Liebrecht Vanbeckevoort, Desar Sulejmani en Peter Caelen. Hij trad onder andere op als  solist in de concertos van P.I. Tchaikovsky, A. Dvorak, R. Schumann, E.Lalo, M. Bruch, W. Bargiel en J.Brahms.

De interpretatie van het Concerto ‘Tout un monde lointain…’ van de Franse componist Henri Dutilleux betekende een sleutelmoment. Na voorbereiding met de componist in diens studio op het Parijse Ile Saint Louis, werd het werk in Brussel opgevoerd en live opgenomen in diens aanwezigheid. Henri Dutilleux zegt hierover dat dit één van de beste interpretaties van zijn werk is die hij ooit gehoord heeft.

Hij wordt regelmatig uitgenodigd voor masterclasses en cello-stages namelijk in België, Nederland, Spanje, Letland, Estland, Polen, Roemenië, Italië en Frankrijk.

Contacteer Olsi:

Email

Jeroen Reuling

Jeroen Reuling

Docent Cello

Afkomstig uit een muzikale familie begon Jeroen Reuling zijn cellostudie bij Cor de Wilde en Jean Decroos. Vervolgens was hij leerling bij André Navarra aan de “Staatliche Hochschule für Musik” in Detmold(Duitsland). Al gauw werd hij benoemd tot diens assistent. In 1981 behaalde Jeroen Reuling met succes het “Konzertexamen”, waarna hij zijn studie afrondde bij Pierre Fournier in Genève.

Radio en televisie registreerden zijn spel vele malen en in 1983 ontving hij de ‘Publieksprijs’ van de Sonesta Koepelzaal in Amsterdam.

Van 1983 tot en met 2004 was Jeroen solo-cellist van het Gelders Orkest. Sindsdien verdeelt hij zijn passie voor de cello tussen het lesgeven en de kamermuziek.

Hij is zowel docent aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel als aan de Hogeschool voor de Kunsten ARTEZ in Nederland. Jeroen Reuling is sinds 2011 ook verbonden aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth. Daarnaast geeft hij masterclasses over de hele wereld.

In 2005 ontving hij de Prijs“Madame de La Hault” van het patrimonium van het Conservatorium van Brussel voor excellent onderwijs.
Jeroen geeft jaarlijks  masterclasses en concerten in Enghien,vlakbij Brussel (Rencontres  Musicales Internationales), Lancut en Przemysl (Polen) en Riga .
Jeroen Reuling is tevens artistiek leider van het Internationaal Kamermuziek Festival op Schiermonnikoog en wordt regelmatig uitgenodigd om deel te nemen aan verschillende kamermuziekfestivals. Hij heeft ook opnames gemaakt voor Naxos, Ottavo en Cobra.

Jeroen bespeelt een Italiaanse cello toegeschreven aan Antonio Gagliano, Napoli 1757
 

Contacteer Jeroen:

Email

Viviane Spanoghe

Viviane Spanoghe

Docent Cello

Viviane Spanoghe is een internationaal gerenommeerde celliste, die haar idealen vastberaden en met passie tot uitdrukking brengt.

Zij studeerde bij André Messens, Maria Kliegel en Janos Starker en werd in 1980 laureate van het Tenuto-concours. Sindsdien treedt ze in binnen- en buitenland op als soliste en in samenwerking met vermaarde dirigenten en ensembles.

Na meer dan 30 jaar intense samenwerking met haar voornaamste muzikale partner André De Groote,  speelt Viviane Spanoghe sinds 2012  ook met andere grote pianisten  zoals Denis Pascal, Jean- Claude Vanden Eynden en Jan Michiels.

Naast haar uitgebreide klassieke repertoire beheerst  Viviane Spanoghe ook minder bekend werk uit het verleden en promoot ze hedendaagse muziek.

Toonaangevende  Belgische componisten hebben voor haar gecomponeerd en nieuwe klankwerelden en mogelijkheden op het gebied van de cellotechniek met en voor haar geopend.

Haar vele Cd-opnamen getuigen van een temperamentvolle en tegelijk gevoelige persoonlijkheid; ze werden zowel in eigen land als in de internationale pers met grote waardering ontvangen.

Viviane Spanoghe is docente cello en kamermuziek aan het  Koninklijk Conservatorium van Brussel en beoefent haar kunst en haar pedagogische activiteit in een holistisch kader van  mens, muziek en samenleving.

 

 

Contacteer Viviane:

Email

Toelatingsproeven

Om je studie te beginnen aan het Koninklijk Conservatorium moet je slagen voor een artistieke toelatingsproef. Voor informatie over de toelatingsproeven - zoals data, de voor te bereiden programma’s, de inschrijvingsvoorwaarden/kosten en de module om in te schrijven - klik je op onderstaande foto.

Vragen?

Voor meer informatie over deze opleiding kan je terecht bij het studentensecretariaat. Je kan hen bereiken via secretariaat.kcb@ehb.be.