Stéphanie Huang kreeg publieksprijs van Klara en Canvas | Koningin Elisabethwedstrijd KCB 2022
Verhaal

Stéphanie Huang kreeg publieksprijs van Klara en Canvas | Koningin Elisabethwedstrijd Cello 2022

Uitkomst Koningin Elisabethwedstrijd Cello 2022

Op zaterdag 4 juni 2022 kwam er een einde aan de jaarlijkse muzikale hoogmis van de Koningin Elisabethwedstrijd. Naast viool, piano en zang vond de eerste editie voor cello plaats in 2017. En nu, na de coronaperiode kregen we opnieuw een wedstrijd in vol ornaat, mét publiek en een deelnemersveld om u tegen te zeggen. 152 muzikanten (tussen 18 en 31 jaar oud) schreven zich in waarvan er 68 werden geselecteerd voor de eerste ronde: 20 vrouwen en 48 mannen met 26 verschillende nationaliteiten met onder meer vier Nederlanders, zeven Fransen, negen Duitsers, tien Koreanen en twaalf Amerikanen. Én ook vier Russen en één Oekraïner. 

En 1 Belgische kandidate, Stéphanie Huang die dan ook een link had met het Koninklijk Conservatorium Brussel.  Zij behaalde haar bachelorsdiploma in de klas van Jeroen Reuling en Olsi Leka. Nadien ging ze verder studeren aan de muziekkapel Koningin Elisabeth, eveneens onder leiding van Jeroen Reuling. 
Stéphanie Huang eindigde echter bij de niet-gerangschikte laureaten. Maar haar uitvoering van het opgelegd werk van Jörg Widmann  en het celloconcerto in b-mineur, opus 104 van Antonín Dvořák kon alvast het Belgische publiek bekoren en zij kreeg de publieksprijs van de luisteraars van Klara en de kijkers van Canvas.

Verbondenheid tussen Koningin Elisabethwedstrijd en het KCB

Het was lang geleden dat het Koninklijk Conservatorium Brussel zich vertegenwoordigd zag binnen de wedstrijd. De laatste musici die de eer hoog hielden waren Liebrecht Vanbeckevoort, piano die laureaat werd in 2007 en Yossif Ivanov, viool in 2005. Deze laatste is nu ook docent viool aan het KCB. 

Maar verder is er steeds een link geweest tussen de Brusselse conservatoria en de Koningin Elisabethwedstrijd. Tot in 2011 was de concertzaal van het Conservatorium Brussel de uitvalsbasis van de wedstrijd voor de organisatie van de selecties en de halve finales. Omdat de zaal niet meer voldeed en dit vooral in functie van de video-opnames werd besloten uit te wijken naar Flagey.

Tijdens de live-uitzendingen kreeg het publiek deskundig commentaar op de prestaties van de kandidaten door niet minder dan 3 eminente docenten cello van het KCB:

Viviane Spanoghe | Koningin Elisabethwedstrijd KCB 2022

Viviane Spanoghe, haar biografie lees je hier.

Jeroen Reuling | Koningin Elisabethwedstrijd KCB 2022

Jeroen Reuling, zijn biografie lees je hier.

Olsi Leka | Koningin Elisabethwedstrijd KCB 2022

Olsi Leka, zijn biografie lees je hier.

Koningin Elisabethwedstrijd Cello 2022 werd gewonnen door Hayoung Choi

De Zes van 2022 was ongetwijfeld een mooie meerwaarde om ook jonge musici aan bod te laten komen binnen het volledige wedstrijdgebeuren.  Vertegenwoordigers van het KCB waren Jacob Van Durme student in de cursus van  Jeroen Reuling en Gave Jehaes, studente in de cursus van Olsi Leka brachten. 

En last but not least zagen we dagelijks in verschillende reportages hoe onze ex-medewerker Luc Mathay het reilen en zeilen binnen de Muziekkapel Koningin Elisabeth in goede banen moest leiden. Als steun en toeverlaat zorgde hij er voor een efficiënt en aangenaam verblijf voor de kandidaten. 

Vermelden we toch nog dat de Koningin Elisabethwedstrijd werd gewonnen door de Zuid-Koreaanse Hayoung Choi. de tweede prijs ging naar de Chinees Yibai Chen; de derde prijs voor de Est Marcel Johannes Kits; de vierde prijs voor de Oekraïner Oleksiy Shadrin; de vijfde prijs voor de Serviër Petar Pejčić en tenslotte de zesde prijs voor de Canadees Bryan Cheng.

Deel dit