Contrabas
bachelor of master in de Kunsten

CONTRABAS

Welkom aan het Koninklijk Conservatorium Brussel!

Met een Bachelor en Master in Muziek aan het Koninklijk Conservatorium Brussel kan je heel wat kanten uit. Of je nu terecht komt in een internationaal gerenommeerd orkest of ensemble of je gaat iets helemaal anders doen met je diploma, onze opleidingen zijn de ideale voorbereiding voor een schitterende toekomst.

Het KCB legt zijn focus op de brede artistieke vorming van ieder individu. De lessen zijn dan ook veel meer een interactie tussen docent en student door het klein aantal studenten per klas. Door de talrijke orkestproducties die we elk jaar spelen doen we ook ervaring op voor in onze latere carrière. Hierbij voeren we de grootste werken in de muziekgeschiedenis uit, iets wat later goed van pas zal komen. 
 

Foto van Joachim
Joachim
Student Muziek

Je vakken

Bachelor

Opleidingsonderdeel Ba1 (SP) BA2 (SP) BA3 (SP)
Hoofdinstrument I, II, III 24 24 27
Kamermuziek 1, 2   6 6
Orkest 1, 2, 3  6 6 6
AMV Gehoor en Theorie 1, 2 4 4  
AMV ritmiek en intonatie 1, 2 5 5  
Harmonieleer en analyse 1, 2 9 9  
Muziekgeschiedenis 6    
Module 'Muziekgeschiedenis'   6 6
Vormanalyse 1     6
Encyclopedie en onderzoek 3    
Bewegingsleer 3    
Cultuurgeschiedenis     3
Keuzevak     6
Totaal  60 60 60
Master
Opleidingsonderdeel Ma1 (SP) Ma2 (SP)
Hoofdinstrument IV, V (masterproef) ** 27 30
Kamermuziek 3, 4 6 12
Orkest 4, 5 6 6
Vormanalyse 1, 2 6  
Inleiding tot de filosofie 3  
Artistieke onderzoekspraktijken 3  
Keuzevak 9 12
Totaal  60 60

Je docenten

Om je talent ten volle te kunnen ontwikkelen heb je natuurlijk een docent nodig die je op de juiste manier kan helpen en uitdagen om de beste versie van jezelf te worden. Onze docenten komen van over heel de wereld en hebben jarenlange ervaring op het podium en als lesgevers.

Heb je specifieke vragen voor je docent voor je inschrijft voor de toelatingsproeven? Wil je graag al even met je docent afspreken voor je de grote stap zet? Hieronder krijg je een overzicht van de docenten en hun contactgegevens.

 

Begeleiding
Koenraad Hofman

Koenraad Hofman

Docent Contrabas

Start aan het Koninklijk Conservatorium Brussel in het academische jaar van 2019-2020.

Koenraad Hofman (°1971), geboren en getogen Brusselaar, komt als docent contrabas opnieuw naar de heimat. Het is namelijk aan het Koninklijk Conservatorium Brussel dat Koenraad studeerde bij Maurice Aerts en Etienne Siebens.

Van 1996 tot 2003 verlegde Koenraad zijn focus naar Amsterdam, waar hij o.a. als solobassist optrad bij het strijkorkest Amsterdam Sinfonietta onder leiding van Lev Markiz en Peter Oundjian. Dezelfde functie bekleedde hij ook tot 2007 in het European Union Chamber Orchestra.

Dichterbij wordt Koenraad aanvoerder van de contrabassen bij het Symfonieorkest Vlaanderen, en dit vanaf 2004.

Tussen 2015 en 2019 is hij docent contrabas aan het Conservatorium Gent.

Zijn hart klopt ook voor het kamermuziekensemble Oxalys, ontstaan in de schoot van het Brussels conservatorium. Hier is Koenraad Hofman al sinds 1993 onafgebroken contrabassist en de voorbije 10 jaar daarenboven verantwoordelijk voor de artistieke coördinatie.

Contacteer Koenraad:

E-mail

Toelatingsproeven

Om je studie te beginnen aan het Koninklijk Conservatorium moet je slagen voor een artistieke toelatingsproef. Voor de meeste afstudeerrichtingen zijn er twee sessies voorzien: één voor de zomervakantie en één in september. Als kandidaat-student kan je je inschrijven voor één van deze twee sessies.

Voor informatie over de toelatingsproeven - waaronder data, de voor te bereiden programma’s, de inschrijvingsvoorwaarden/kosten en de module om in te schrijven- klik je op de foto hieronder:

Vragen?

Voor meer informatie over deze opleiding kan je terecht bij het studentensecretariaat. Je kan hen bereiken via secretariaat.kcb@ehb.be.