f Pepa Niebla
bachelor of master in de Kunsten

Gitaar

Opleidingsfolder

Voor wie?

  • Je wilt gaan voor je passie gitaarspelen en droomt van een professionele muzikale carrière
  • Je wilt je artistieke expertise verder uitbouwen met behulp van internationaal gerenommeerde docenten.
  • Je hebt de nodige kennis en vaardigheden die volstaan om de toelatingsproef te slagen.

Jouw toekomst

Met je diploma Gitaar kan je o.a. freelance solist worden, in een kamermuziekverband gaan spelen of begeleider worden. Ook kan je verder studeren en vervolgens kunstenaar-leraar worden of misschien wel artistiek onderzoeker? Deze opleiding is dé voorbereiding voor een schitterende toekomst voor zowel op als naast het podium.

Kamermuziek

Met anderen musiceren is belangrijk voor je ontwikkeling en daarom verplicht tijdens je studie. Als gitarist krijg je het vak kamermuziek om je voor te bereiden op waarschijnlijke samenwerkingen die jouw staan te wachten in het professionele leven.

Seminarie & Masterclasses

Befaamde gastprofessoren uit binnen- en buitenland worden uitgenodigd om hun kennis aan jou door te geven. De afgelopen jaren verwelkomde we onder andere Augustin Wiedemann en Raphaella Smits. 

Brussel

Je krijgt de kans om te studeren in een wereldstad met zowel grote concertgebouwen als kleine jazzclubs, het ideale vertrekpunt voor een professionele muziekcarrière. Jouw campussen zijn omgeven door prachtige kathedralen, hippe koffiebars en groene parken om tot rust te komen. 

Mijn favoriete onderdeel van het gitaarprogramma is de warme, positieve energie die wordt gevoed door de fenomenale mentor, Antigoni. Ze is niet alleen zelf een ongelooflijke gitariste, maar ze weet ook wat elke student individueel nodig heeft, zowel op als naast het podium. Haar nederigheid, menselijkheid en warme energie is in de hele studio te zien en te voelen. Daarnaast vind ik de cursussen bij KCB in het algemeen erg goed geïntegreerd en heb ik het gevoel dat je echt veel kunt leren als je op zoek gaat naar die connecties en luistert met open oren. Over het algemeen vind ik dat deze verzorgende omgeving heel goed werkt voor mij persoonlijk en ik heb mezelf daardoor zien groeien.

Sarah Badlissi KCB 2023
Sarah Badlissi
Student Gitaar

Na je studie

Aan het werk

Met een bachelor en master in Piano van het Koninklijk Conservatorium Brussel kan je heel wat kanten uit. Wie weet kom jij terecht: 

  • in een (inter)nationaal gerenommeerd ensemble
  • in grote concertzalen als solist
  • in de kunsteducatieve sector 
  • in de sociaal artistieke sector 
  • bij culturele instellingen of overheden als adviseur of beleidsmaker

Verder studeren

Verkorte bachelor

Na je bachelor kan je doorstromen naar een master en zelfs een extra master in een ander instrument, door middel van een verkorte bachelor. Postgraduaten behoren ook tot de mogelijkheden.

 
Verkorte Educatieve Master Muziek

Merk je tijdens je studie dat lesgeven iets voor jou is? Aan het KCB kan je ook een Verkorte Educatieve master Muziek volgen. Zo kan je meteen aan de slag als kunstenaar-leraar.

 
Artistiek onderzoeker

Zin in een carrière als artistiek onderzoeker? Het KCB organiseert verschillende events rond onderzoek en biedt je ook de mogelijkheid om te doctoreren in samenwerking met het Brussels Kunstenplatform en de VUB.

Je vakken

Bachelor

Opleidingsonderdeel Ba1 (SP) BA2 (SP) BA3 (SP)
Gitaar I, II, III 24 24 27
Kamermuziek 1, 2   6 6
Koor 1, 2 3 3  
AMV Gehoor en Theorie 1, 2 4 4  
AMV ritmiek en intonatie 1, 2 5 5  
Harmonieleer en analyse 1, 2, 3 9 9 9
Muziekgeschiedenis 1, 2, 3 6 6 6
Toegepaste harmonie 1, 2   3 9
Encyclopedie en onderzoek 3    
Bewegingsleer 3    
Cultuurgeschiedenis 3    
Keuzevak     3
Totaal  60 60 60

Master

Opleidingsonderdeel Ma1 (SP) Ma2 (SP)
Gitaar IV 27  
Masterproef gitaar   30
Kamermuziek 3, 4 6 12
Historische muziek 1, 2 6 6
Vormanalyse 1, 2 6 6
Toegepaste harmonie 3 6  
Inleiding tot de filosofie   3
Artistieke onderzoekspraktijken 3  
Keuzevak 6 3
Totaal studiepunten 60 60

Meer informatie over je vakken.

Alumni in focus

Yiannis Efstathopoulos

Yiannis gaf recitals en kamermuziekconcerten in Griekenland, Italië, Spanje, Frankrijk, België, Groot-Brittannië, Oostenrijk en Nederland in gerenommeerde concertzalen zoals Palais des Beaux Arts, Flagey (Brussel), Palacio Chigi (Siena), Seu Vella (Lleida), Megaron Concert Hall (Thessaloniki) en King's college chapel (Londen). Momenteel is hij professor gitaar en kamermuziek aan de afdeling Muziekstudies van de Universiteit van Ioannina in Griekenland.

Yiannis Efstathopoulos
Maarten Vandenbemden - Voltera

Maarten Vandenbemden

Maarten trad op als solist en in verschillende kamermuziekformaties van Litouwen tot Jordanië en van de VS tot China. Sinds 2018 is Maarten het vierde lid van het Four Aces gitaarkwartet, waarmee hij na het eerdere Tabula Rasa in 2022 een tweede album volledig gewijd aan Belgische muziek zal opnemen. Maarten is actief betrokken bij het Volterra Project, een innovatieve zomercursus gitaar. Ondertussen is hij assistent Toegepaste Harmonie (voor gitaristen) en Coördinator Muziek voor de Educatieve Master in de Kunsten aan het KCB, en docent gitaar aan het KASK&Conservatorium Gent. 

Je docenten

Om je talent ten volle te kunnen ontwikkelen heb je natuurlijk een docent nodig die je op de juiste manier kan helpen en uitdagen om de beste versie van jezelf te worden. Onze docenten komen van over heel de wereld en hebben jarenlange ervaring op het podium en als lesgevers.

Heb je specifieke vragen voor je docent voor je inschrijft voor de toelatingsproeven? Wil je graag al even met je docent afspreken voor je de grote stap zet? Hieronder krijg je een overzicht van de docenten en hun contactgegevens.

Begeleiding
Antigoni Goni

Antigoni Goni

Docent Gitaar

The Greek guitarist Antigoni Goni is an internationally acclaimed soloist and recording artist, sought after pedagogue and festival organizer, who performs extensively in Europe, Russia, North and South America and the far East, from Wigmore Hall, to the Bolshoi Theater, to Carnegie Hall.

Antigoni Goni is a British council, Royal Academy and Juilliard School scholar. In her long list of her competition prices and awards are the prestigious Julian Bream prize (received from Julian Bream himself) and the first prize of the 1995 Guitar Foundation of America Competition.

Her teachers include Julian Bream, Sharon Isbin, Oscar Ghiglia, John Mills and Evangelos Assimakopoulos . Today she brings her internationally acclaimed expertise to universities and music academies around the world.

She is the founder of the Guitar Department at the Juilliard Pre-College Division (that she also chaired and taught for 10 years), adjunct professor at the Columbia University until 2005, as well as an honorary Associate Professor (ARAM) at the Royal Academy of Music in London.

Since 2005 Antigoni Goni is the head of the Guitar Department at the Koninklijk Conservatorium in Brussels. In 2007 she founded the Volterra Project, Summer Guitar Institute, a successful international workshop.

Contacteer Antigoni:

Email

Project in the spotlight

Gitaarfestival

A Salute to Barrios Mangoré | Brussels Gitaar Laboratorium IV

Het Brussels Gitaar Laboratorium van 2023 was een groot succes! Het thema was de iconische figuur van Agustin Barrios Mangoré. Het gitaarfestival had masterclasses, concerten van onze docent Antigoni Goni, lezingen en workshops.

Je campus

Campus Regentschapsstraat & Kleine Zavel

Onze campussen liggen in de bruisende Zavelwijk midden in het hart van Brussel. Het statige hoofdgebouw van het Conservatorium op de Regentschapsstraat met haar prachtige Concertzaal is een echte ‘landmark’ in Brussel. Enkele passen verder ligt ons bijgebouw aan de Kleine Zavel waar je in de beste omstandigheden les kan volgen en kan studeren. Bovendien kan je tijdens de week en in het weekend gebruik maken van onze lokalen om te studeren.

Hoe kan ik de campussen bereiken?

Alexandre onthaal KCB 2023
Hoofdgebouw KCB

Renovatie van het Hoofdgebouw

Na vele jaren onderhandelen zijn we fier te kunnen aankondigen dat de plannen voor de renovatie van ons indrukwekkend hoofdgebouw aan de Regentschapsstraat goedgekeurd zijn. Meer info hierover vind je hier

Naar het buitenland

Tijdens je opleiding aan het Koninklijk Conservatorium Brussel kom je in contact met de wereld: je studeert toch in Brussel, de meest kosmopolitische hoofdstad van Europa. Een gastlezing door een internationale professional of door een docent van een buitenlandse partnerschool, internationale projecten,… we leiden je op tot een professional die klaar is voor de wereld van morgen die steeds internationaler wordt.

Heb je toch honger naar meer en wil je zelf een tijdje naar het buitenland? Dat kan! Een semester (of academiejaar) studeren aan een partnerhogeschool of stage lopen in het buitenland, mais oui, of course! Ontdek meer over internationalisering.

KVDS KCB 2023

Kom eens langs!

Infomomenten

Het Koninklijk Conservatorium Brussel organiseert meerdere infomomenten die doorgaan tijdens het tweede semester, zoals (online) infodagen, voorspeelmomenten en een openlesweek. 

Concerten

We verwelkomen je graag op onze vele concerten, masterclasses en onderzoeksdagen. Kom ook eens luisteren naar een caleidoscoopconcert van onze BA1 en BA2 studenten of de publieke examens. Zo zie je wat jij als toekomstige KCB-student zou leren. Elk academiejaar zijn er talloze producties waarin onze studenten het beste van zichzelf geven. Info en tickets via onze agenda of schrijf je in voor onze nieuwsbrief via de knop.

NIEUWSBRIEF

Kom eens langs

Inschrijven & Toelatingsproeven

Om je studie te beginnen aan het Koninklijk Conservatorium moet je slagen voor een artistieke toelatingsproef. Voor informatie over de toelatingsproeven - zoals data, de voor te bereiden programma’s, de inschrijvingsvoorwaarden/kosten en de module om in te schrijven - klik je op onderstaande knop.
 

TOELATINGSPROEVEN

Vragen?

Voor meer informatie kan je terecht bij de studentenadministratie via e-mail of op afspraak.