Harp
bachelor of master in de Kunsten

Harp

Opleidingsfolder

Voor wie?

  • Je wilt gaan voor je passie om harp te spelen en droomt van een professionele muzikale carrière. 
  • Je wilt je artistieke expertise verder uitbouwen met behulp van internationaal gerenommeerde docenten.
  • Je hebt de nodige kennis en vaardigheden die volstaan om de toelatingsproef te slagen.

Jouw toekomst

Met je diploma Harp kan je o.a. freelance solist worden, in een kamermuziekverband gaan spelen of in een ensemble spelen. Ook kan je verder studeren en vervolgens kunstenaar-leraar worden of misschien wel artistiek onderzoeker? Deze opleiding is dé voorbereiding voor een schitterende toekomst voor zowel op als naast het podium.

Kamermuziek

Met anderen musiceren is belangrijk voor je ontwikkeling en daarom verplicht tijdens je studie. Als harpist krijg je het vak kamermuziek om je voor te bereiden op waarschijnlijke samenwerkingen die jouw staan te wachten in het professionele leven.

Seminarie & Masterclasses

Befaamde gastprofessoren uit binnen- en buitenland worden uitgenodigd om hun kennis aan jou door te geven. De afgelopen jaren verwelkomde we onder andere Oxalys die een masterclass kamermuziek gaven. 

Brussel

Je krijgt de kans om te studeren in een wereldstad met zowel grote concertgebouwen als kleine jazzclubs, het ideale vertrekpunt voor een professionele muziekcarrière. Jouw campussen zijn omgeven door prachtige kathedralen, hippe koffiebars en groene parken om tot rust te komen.

Ik studeer ondertussen twee jaar aan KCB en het is echt een geweldige school waar je vooruitgang kan boeken in het solorepertoire met Agnès Clément, die je ten volste steunt en investeert als docent; in kamermuziek met andere geweldige muzikanten; en in orkestprojecten. Alle deuren staan open om ons te helpen echte muzikanten te worden. 

Elena Antropovski
Elena Antropovski
Student harp

Kwaliteitsvol onderwijs

Erasmushogeschool Brussel streeft kwaliteitsvol onderwijs na en ontwikkelt haar opleidingen voortdurend om te voldoen aan (inter-)nationale kwaliteitskenmerken. EhB zet maximaal in op het ontwikkelen van een kwaliteitscultuur en hanteert haar eigen kwaliteitsregie als fundament voor kwaliteitsvol onderwijs.

Verschillende instrumenten garanderen het versterken en borgen van de onderwijskwaliteit van deze opleiding:

De website opleiding in cijfers van de Vlaamse overheid geeft informatie over het profiel van deze opleiding zoals wie deze opleiding volgt, hoelang studenten erover doen om hun diploma te behalen, etc.

Lees meer over de kwaliteitsborging binnen EhB.

Na je studie

Aan het werk

Met een bachelor en master in Harp van het Koninklijk Conservatorium Brussel kan je heel wat kanten uit. Wie weet kom jij terecht: 

  • in een (inter)nationaal gerenommeerd ensemble
  • in grote concertzalen als solist
  • in de kunsteducatieve sector 
  • in de sociaal artistieke sector 
  • bij culturele instellingen of overheden als adviseur of beleidsmaker

Verder studeren

Verkorte bachelor

Na je bachelor kan je doorstromen naar een master en zelfs een extra master in een ander instrument, door middel van een verkorte bachelor. Postgraduaten behoren ook tot de mogelijkheden.

 
Verkorte Educatieve Master Muziek

Merk je tijdens je studie dat lesgeven iets voor jou is? Aan het KCB kan je ook een Verkorte Educatieve master Muziek volgen. Zo kan je meteen aan de slag als kunstenaar-leraar.

 

Artistiek onderzoeker

Zin in een carrière als artistiek onderzoeker? Het KCB organiseert verschillende events rond onderzoek en biedt je ook de mogelijkheid om te doctoreren in samenwerking met het Brussels Kunstenplatform en de VUB.

Je vakken

Bachelor

Opleidingsonderdeel Ba1 (SP) BA2 (SP) BA3 (SP)
Harp I, II, III 24 24 27
Kamermuziek 1, 2   6 6

Koor of 1 orkestproject  1, 2, 3

3 3 3
AMV Gehoor en Theorie 1, 2 4 4  
AMV ritmiek en intonatie 1, 2 5 5  
Harmonieleer en analyse 1, 2, 3 9 9 9
Muziekgeschiedenis 1, 2, 3 6 6 6
Hedendaagse Muziek      6
Encyclopedie en onderzoek 3    
Bewegingsleer 3    
Cultuurgeschiedenis 3    
Keuzevak   3 3
Totaal 60 60 60

Master

Opleidingsonderdeel Ma1 (SP) Ma2 (SP)
Harp IV 27  
Masterproef Harp   30
Kamermuziek 3, 4 6 12
Koor of 1 orkestproject 4, 5 6 6
Vormanalyse 1, 2 6 6
Inleiding tot de filosofie 3  
Artistieke onderzoekspraktijken 3  
Keuzevak 9 6
Totaal 60 60

Meer informatie over je vakken.

Alumni in focus

Agne Keblyte

Agne Keblyte studeerde aan de National M.K. Čiurlionis Art School, High School of Music in Geneva en aan het Koninklijk Conservatorium Brussel bij onze docente Jana Bouskova.

Ze is laureate van verschillende internationale harp wedstrijden: 2de plaats in de 18th International Harp Contest in Israel (2012),  Ze won de 1e en de speciale prijs voor de interpretatie van het concertino van Ferenc Farkas tijdens de 2nd International Harp competition in Szeged (2010, Hongarije).

Meer informatie hier.

Agne Keblyte
Alida Fabris

Alida Fabris

Alida Fabris is origineel afkomstig uit Italië en studeerde in Zwitserland, in de Verenigde Staten en aan het Koninklijk Conservatorium Brussel.

Alida is momenteel harpiste bij de Nationale Opera van Chili. 

Meer informatie hier.  

Chelsea Lane

De Amerikaanse harpiste Chelsea Lane studeerde aan Yale en behaalde daar diverse prijzen zoals de Wrexham Prize in Music for Excellence in Performance, the Selden Memorial Prize for Musical Accomplishment en de eerste prijs in de William Waite Concerto Competition.

Chelsea behaalde haar Master aan het KCB bij docente Jana Bouskova en is momenteel bezig met haar Doctoraat of Musical Arts in Performance aan het City University of New York Graduate Center.

Meer informatie hier.

Chelsea Lane

Docenten

Om je talent ten volle te kunnen ontwikkelen heb je natuurlijk een docent nodig die je op de juiste manier kan helpen en uitdagen om de beste versie van jezelf te worden. Onze docenten komen van over heel de wereld en hebben jarenlange ervaring op het podium en als lesgevers.

Heb je specifieke vragen voor je docent voor je inschrijft voor de toelatingsproeven? Wil je graag al even met je docent afspreken voor je de grote stap zet? Hieronder krijg je een overzicht van de docenten en hun contactgegevens.

Begeleiding
Agnès Clément

Agnès Clément

Docent Harp

De jonge Franse harpiste Agnès Clément verwierf een reputatie als een van de meest opwindende en originele solisten van haar instrument. 
Ze is momenteel solo harp bij het Symfonieorkest van de Koninklijke Muntschouwburg Opera in Brussel. Als docente verliet ze haar positie aan de LUCA School of Arts in Leuven om harpdocente te worden in het Koninklijk Conservatorium Brussel, waar ze de grote harpisten Jana Bouskova en Anneleen Lenaerts opvolgt.

Kom meer te weten over Agnès via haar website.

Contacteer Agnès via mail.

Project in the spotlights

Old meets contemporary KCB ensemble (f Tom De Beuckelaer) - sielke ramakers

Goeyvaert 100 | Ensemble Hedendaagse Muziek

In concert van hedendaagse muziek van de serie "Old meets Contemporary" straalde student en harpiste Sielke Ramakers als soliste in het werk Danses van Claude Debussy. 

Nieuwjaarsconcert 2019

In ons symfonieorkest kent de harp ook een mooie plaats. Zo straalde ze in het nieuwjaarsconcert van 2019.

Nieuwjaarsconcert - f Reda Izo

Je campus

Campus Regentschapsstraat & Kleine Zavel

Onze campussen liggen in de bruisende Zavelwijk midden in het hart van Brussel. Het statige hoofdgebouw van het Conservatorium op de Regentschapsstraat met haar prachtige Concertzaal is een echte ‘landmark’ in Brussel. Enkele passen verder ligt ons bijgebouw aan de Kleine Zavel waar je in de beste omstandigheden les kan volgen en kan studeren. Bovendien kan je tijdens de week en in het weekend gebruik maken van onze lokalen om te studeren.

Hoe kan ik de campussen bereiken?

Alex onthaal KZ
Hoofdgebouw Regent KCB

Renovatie van het Hoofdgebouw

Na vele jaren onderhandelen zijn we fier te kunnen aankondigen dat de plannen voor de renovatie van ons indrukwekkend hoofdgebouw aan de Regentschapsstraat goedgekeurd zijn. Meer info hierover vind je hier

Naar het buitenland

Tijdens je opleiding aan het Koninklijk Conservatorium Brussel kom je in contact met de wereld: je studeert toch in Brussel, de meest kosmopolitische hoofdstad van Europa. Een gastlezing door een internationale professional of door een docent van een buitenlandse partnerschool, internationale projecten,… we leiden je op tot een professional die klaar is voor de wereld van morgen die steeds internationaler wordt.

Heb je toch honger naar meer en wil je zelf een tijdje naar het buitenland? Dat kan! Een semester (of academiejaar) studeren aan een partnerhogeschool of stage lopen in het buitenland, mais oui, of course! Ontdek meer over internationalisering.

KVDS buitenland KCB

Kom eens langs!

Infomomenten

Het Koninklijk Conservatorium Brussel organiseert meerdere infomomenten die doorgaan tijdens het tweede semester, zoals (online) infodagen, voorspeelmomenten en een openlesweek. 

Concerten

We verwelkomen je graag op onze vele concerten, masterclasses en onderzoeksdagen. Kom ook eens luisteren naar een caleidoscoopconcert van onze BA1 en BA2 studenten of de publieke examens. Zo zie je wat jij als toekomstige KCB-student zou leren. Elk academiejaar zijn er talloze producties waarin onze studenten het beste van zichzelf geven. Info en tickets via onze agenda of schrijf je in voor onze nieuwsbrief via de knop.

NIEUWSBRIEF

Kom eens langs! Nieuwjaarsconcert f Reda Izo

Inschrijven & Toelatingsproeven

Om je studie te beginnen aan het Koninklijk Conservatorium moet je slagen voor een artistieke toelatingsproef. Voor informatie over de toelatingsproeven - zoals data, de voor te bereiden programma’s, de inschrijvingsvoorwaarden/kosten en de module om in te schrijven - klik je op onderstaande knop.
 

TOELATINGSPROEVEN

Vragen?

Voor meer informatie kan je terecht bij de studentenadministratie via e-mail of op afspraak.