Harp
bachelor of master in de Kunsten

HARP

Welkom aan het Koninklijk Conservatorium Brussel!

Met een Bachelor en Master in Muziek aan het Koninklijk Conservatorium Brussel kan je heel wat kanten uit. Of je nu terecht komt in een internationaal gerenommeerd orkest of ensemble of je gaat iets helemaal anders doen met je diploma, onze opleidingen zijn de ideale voorbereiding voor een schitterende toekomst.

Het KCB legt zijn focus op de brede artistieke vorming van ieder individu. De lessen zijn dan ook veel meer een interactie tussen docent en student door het klein aantal studenten per klas. Door de talrijke orkestproducties die we elk jaar spelen doen we ook ervaring op voor in onze latere carrière. Hierbij voeren we de grootste werken in de muziekgeschiedenis uit, iets wat later goed van pas zal komen.

Foto van Joachim

Your subjects

Bachelor

Opleidingsonderdeel Ba1 (SP) BA2 (SP) BA3 (SP)
Harp I, II, III 24 24 27
Kamermuziek 1, 2   6 6

Koor of 1 orkestproject      1, 2, 3

3 3 3
AMV Gehoor en Theorie 1, 2 4 4  
AMV ritmiek en intonatie 1, 2 5 5  
Harmonieleer en analyse 1, 2, 3 9 9 9
Muziekgeschiedenis 6    
Modules 'Muziekgeschiedenis'   6 6
Hedendaagse Muziek      6
Encyclopedie en onderzoek 3    
Bewegingsleer 3    
Cultuurgeschiedenis 3    
Keuzevak     3
Totaal 60 60 60
Master
Opleidingsonderdeel Ma1 (SP) Ma2 (SP)
Harp IV, V (masterproef)  27 30
Kamermuziek 3, 4 6 12
Koor of 1 orkestproject 4,5 6 6
Vormanalyse 1,2 6 6
Inleiding tot de filosofie 3  
Artistieke onderzoekspraktijken 3  
Keuzevak 9 6
Totaal 60 60

Agne Keblyte

Agne Keblyte studeerde aan de National M.K. Čiurlionis Art School, High School of Music in Geneva en aan het Koninklijk Conservatorium Brussel bij onze docente Jana Bouskova.

Ze is laureate van verschillende internationale harp wedstrijden: 2de plaats in de 18th International Harp Contest in Israel (2012),  Ze won de 1e en de speciale prijs voor de interpretatie van het concertino van Ferenc Farkas tijdens de 2nd International Harp competition in Szeged (2010, Hongarije).

Meer informatie hier.

Agne Keblyte

Alida Fabris

Alida Fabris is origineel afkomstig uit Italië en studeerde in Zwitserland, in de Verenigde Staten en aan het Koninklijk Conservatorium Brussel.

Alida is momenteel harpiste bij de Nationale Opera van Chili. 

Meer informatie hier.  

Alida Fabris

Chelsea Lane

De Amerikaanse harpiste Chelsea Lane studeerde aan Yale en behaalde daar diverse prijzen zoals de Wrexham Prize in Music for Excellence in Performance, the Selden Memorial Prize for Musical Accomplishment en de eerste prijs in de William Waite Concerto Competition.

Chelsea behaalde haar Master aan het KCB bij docente Jana Bouskova en is momenteel bezig met haar Doctoraat of Musical Arts in Performance aan het City University of New York Graduate Center.

Meer informatie hier.

Chelsea Lane

Om je talent ten volle te kunnen ontwikkelen heb je natuurlijk een docent nodig die je op de juiste manier kan helpen en uitdagen om de beste versie van jezelf te worden. Onze docenten komen van over heel de wereld en hebben jarenlange ervaring op het podium en als lesgevers.

Heb je specifieke vragen voor je docent voor je inschrijft voor de toelatingsproeven? Wil je graag al even met je docent afspreken voor je de grote stap zet? Hieronder krijg je een overzicht van de docenten en hun contactgegevens.

Begeleiding
Anneleen Lenaerts Credit Marco Borggreve

Anneleen Lenaerts

Docent Harp

Anneleen Lenaerts is één van de meest gelauwerde harpisten van haar generatie. In 2010 werd ze benoemd tot Solo Harpiste van de Wiener Philharmoniker.
Als soliste speelde ze o.a. met het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunk, het Mozarteum Orchester, het Bruckner Orchestra Linz, het Philadelphia Chamber Orchestra, het Polish National Radio Symphony Orchestra, Nationaal Orkest van België, het Brussels Philharmonic, ea.
Anneleen maakte haar solodebuut in grote cultuurhuizen als Wigmore Hall in Londen, Carnegie Hall New York, Berliner Philharmonie, Salle Gaveau in Parijs, Casa da Musica in Porto, Herkulessaal in München, Großes Festspielhaus in Salzburg, Bozar in Brussel en zij was te gast op festivals als het Rheingau Festival, Dresden Musikfestspiele, Festival van Vlaanderen, Lockenhaus, Moritzburg, en Aspen Music Festival.
Solo optredens werden opgenomen door BBC 3, Bayerischer Rundfunk, Radio France Musique en Deutschlandfunk.
In 2014 nam Anneleen drie belangrijke harpconcerti (Glière, Rodrigo en Jongen) op voor  Warner Classics, in samenwerking met het Brussels Philharmonic, deze opname werd in 2016 gevolgd door een CD met klarinettist Dionysis Grammenos  (Schumann & Schubert), waarna Anneleen tekende voor een exclusief contract bij het label Warner Classics.

In 2019 verscheen een nieuwe CD met werken van Nino Rota, eveneens in samenwerking met Brussels Philharmonic, Adrien Perruchon en Emmanuel Pahud. Deze opname werd bekroond met de Opus Klassik Award, na genomineerd te zijn in 4 verschillende categorieën. Haar vorige soloalbum op Aliud Records bevat twaalf transcripties van enkele van de meest populaire pianostukken van Chopin en Liszt.  In datzelfde jaar ontving ze ook de "Flemish Community Honours" van de Vlaamse Gemeenschap voor haar uitstekende bijdragen aan de samenleving.
Ondanks haar jonge leeftijd heeft Anneleen al een indrukwekkend palmares. Tussen 1997 en 2010 won ze maar liefst 23 belangrijke prijzen op internationale harpwedstrijden, waaronder de ‘Grand Prix International Lily Laskine’, één van de meest prestigieuze ter wereld voor haar instrument en de 'Internationaler Musikwettbewerb der ARD München' waar ze prijswinnaar werd en winnaar van de Publieksprijs.
Anneleen Lenaerts kreeg haar harpopleiding van Lieve Robbroeckx en volgde masterclasses bij vele gerenommeerde harpisten. Ze studeerde verder aan de Conservatoria van Brussel en Parijs en behaalde in 2008 al een Master diploma voor harp met grootste onderscheiding. Ze rondde haar harpstudies af bij Isabelle Perrin met de 'Cours de perfectionnement' aan de Ecole Normale de Musique de Paris. Naast harp legde Anneleen zich ook toe op de studie van Muziekschriftuur. Ze studeerde Harmonieleer, Contrapunt en Fuga aan het Brusselse Conservatorium.

Kom meer te weten over Anneleen Lenaerts via haar website.

Contacteer Anneleen:

E-mail

Toelatingsproeven

Om je studie te beginnen aan het Koninklijk Conservatorium moet je slagen voor een artistieke toelatingsproef. Voor de meeste afstudeerrichtingen zijn er twee sessies voorzien: één voor de zomervakantie en één in september. Als kandidaat-student kan je je inschrijven voor één van deze twee sessies.

Voor informatie over de toelatingsproeven - waaronder data, de voor te bereiden programma’s, de inschrijvingsvoorwaarden/kosten en de module om in te schrijven- klik je op de foto hieronder:

Vragen?

Voor meer informatie over deze opleiding kan je terecht bij het studentensecretariaat. Je kan hen bereiken via secretariaat.kcb@ehb.be.