Jazz Saxofoon/houtblazers
bachelor of master in de Kunsten

Jazz Saxofoon/Houtblazers

Welkom aan het Koninklijk Conservatorium Brussel!

Met een Bachelor en Master in Muziek aan het Koninklijk Conservatorium Brussel kan je heel wat kanten uit. Of je nu terecht komt in een internationaal gerenommeerd orkest of ensemble of je gaat iets helemaal anders doen met je diploma, onze opleidingen zijn de ideale voorbereiding voor een schitterende toekomst.

Ik denk dat het beste aan studeren aan het KCB is dat er hier veel meta-elementen zijn: je kunt alles spelen wat je wilt en de docenten geven je het beste advies ter ondersteuning van het soort muziek dat je wilt spelen. Zo heb ik mijn oeuvre volledig kunnen ontwikkelen.

Yu Tao KCB 2023
Yu Tao
Student Jazz Saxofoon

Je vakken

Bachelor

Opleidingsonderdeel Ba1 (SP) BA2 (SP) BA3 (SP)
Hoofdinstrument I, II, III 21 21 21
Ensemble 1, 2, 3 3 3 9
Gehoortraining 1, 2, 3 6 6 3
Leestraining 1, 2 6 6  
Jazz-harmonie en analyse 1, 2, 3 9 9 12
Arrangement 1, 2   3 6
Jazz-ritmiek 1, 2 3 3  
Muziekgeschiedenis (klassiek) 6    
Historiek van de jazz 1, 2   3 3
Piano (pianotechniek voor pianisten) 1, 2, 3 3 3 3
Cultuurgeschiedenis 3    
Encyclopedie en onderzoek van de jazz   3  
Keuzevak     3
Totaal  60 60 60
Master
Opleidingsonderdeel Ma1 (SP) Ma2 (SP)
Hoofdinstrument IV, V (masterproef) ** 27 30
Ensemble 4, 5 12 15
Jazz-analyse 6  
Vrije improvisatie   6
Concertpraktijk Jazz 1, 2 3 3
Inleiding tot de filosofie 3  
Artistieke onderzoekspraktijken 3  
Keuzevakken 6 6
Totaal  60 60

Je docenten

Om je talent ten volle te kunnen ontwikkelen heb je natuurlijk een docent nodig die je op de juiste manier kan helpen en uitdagen om de beste versie van jezelf te worden. Onze docenten komen van over heel de wereld en hebben jarenlange ervaring op het podium en als lesgevers.

Heb je specifieke vragen voor je docent voor je inschrijft voor de toelatingsproeven? Wil je graag al even met je docent afspreken voor je de grote stap zet? Hieronder krijg je een overzicht van de docenten en hun contactgegevens.

Begeleiding
John Ruocco

John Ruocco

Docent Jazz Ensemble

Een korte bio volgt snel.

Contacteer John:

Email

Jeroen Van Herzeele

Jeroen Van Herzeele

Docent Jazz Saxofoon

Jeroen Van Herzeele had al op jonge leeftijd de kans om jazzstandards op het podium te brengen, aangezien zijn vader ook muzikant was. Na een korte studie klassieke saxofoon wijdde hij zijn leven aan de jazzmuziek en begon hij workshops en seminaries te volgen, in combinatie met een aantal cursussen in de Jazzstudio in Antwerpen.

Jeroen begon al snel andere muziekvormen te verkennen (free jazz, rock, blues, soul, gospel,...), elementen die duidelijk aanwezig zijn in de opnames van Gratitude Trio. Hij vond zijn eigen geluid op het instrument, intiem, spiritueel en instinctief, een klank in harmonie met zijn ziel. Hij perfectioneert voortdurend de jazz-taal, zoekend naar het experiment in een zielsgebonden confrontatie met de uitdagingen van een veranderende wereld.

Hij laat zijn verregaande improvisaties graag op een stadsjungle horen, moderne dansritmes, zonder zijn akoestische kracht te verliezen, ademen.

Contacteer Jeroen:

Email

Bruno Vansina

Bruno Vansina

Docent Jazz-Saxofoon

Vansina [..] manifesteert zich als een vurig en lenig altsaxofonist die dwingende solo's speelt en hoekige lijnen trekt. Al kan hij een slepende ballad subtiel en sprekend vertolken. (c) De Standaard 2012.
 
Saxofonist Bruno Vansina studeerde in Antwerpen, Den Haag en Brussel, bij onder andere Bart Defoort en John Ruocco. In 2003 won hij de Prijs voor Beste Solist op het Jazz Concours van Breda, deel uitmakend van het Frederik Leroux Quintet.
Vansina is in eigen land misschien wel het meest bekend voor zijn werk bij de big band Flat Earth Society (FES). Hij is actief in groepen als Rebirth Collective en in het recent verleden in o.a. Ewout Pierreux 5, Tuesday Night Orchestra, Simple, Little Dots ... en was hij een vaak geziene gast bij het Brussels Jazz Orchestra, Scoreman, Pieter Embrechts, Lady Linn & Her Magnificent Seven, El Tattoo Del Tigre ...

Maar de ware Vansina leer je pas kennen aan de hand van zijn eigen projecten, waaronder het trio Vansina-Verbruggen-Gudmunsson. Daarvan verscheen al een aantal cd’s op RAT Records (het label dat Vansina oprichtte met Teun Verbruggen): Trio Music, In Orbit, Tokio Qunatize.
Meer info vind je op zijn website.

Vanaf het academiejaar 2020-2021 is Bruno Vansina docent Jazz-Saxofoon aan het Koninklijk Conservatorium Brussel, in opvolging van John Ruocco.

Contacteer Bruno:

Email

Toelatingsproeven

Om je studie te beginnen aan het Koninklijk Conservatorium moet je slagen voor een artistieke toelatingsproef. Voor informatie over de toelatingsproeven - zoals data, de voor te bereiden programma’s, de inschrijvingsvoorwaarden/kosten en de module om in te schrijven - klik je op onderstaande foto.

Vragen?

Voor meer informatie over deze opleiding kan je terecht bij het studentensecretariaat. Je kan hen bereiken via secretariaat.kcb@ehb.be.