KVDS
bachelor of master in de Kunsten

Slagwerk

Opleidingsfolder

Voor wie?

  • Je wilt gaan voor je passie om slagwerk te spelen en droomt van een professionele muzikale carrière
  • Je wilt je artistieke expertise verder uitbouwen met behulp van internationaal gerenommeerde docenten.
  • Je hebt de nodige kennis en vaardigheden die volstaan om de toelatingsproef te slagen.
     

Jouw toekomst

Met je diploma Slagwerk kan je freelance muzikant worden of in een orkest/ensemble gaan spelen. Ook kan je verder studeren en vervolgens kunstenaar-leraar worden of misschien wel artistiek onderzoeker? Deze opleiding is dé voorbereiding voor een schitterende toekomst voor zowel op als naast het podium.

Orkest / Samenspel

In groep musiceren is belangrijk voor je ontwikkeling en daarom verplicht tijdens je studie. Als percussionist kan je je aanmelden bij het percussieconcert, het harmonieorkest, het symfonieorkest of andere ensembles.

Seminarie & Masterclasses

Befaamde gastprofessoren uit binnen- en buitenland worden uitgenodigd om hun kennis aan jou door te geven. De afgelopen jaren verwelkomde we onder andere Luigi Morleo, Lucas Van Merwijk, Rainer Römer & Philip Krause.

Brussel

Je krijgt de kans om te studeren in een wereldstad met zowel grote concertgebouwen als kleine jazzclubs, het ideale vertrekpunt voor een professionele muziekcarrière. Jouw campussen zijn omgeven door prachtige kathedralen, hippe koffiebars en groene parken om tot rust te komen. 

Als slagwerkstudent bij KCB kan ik met overtuiging zeggen dat deze opleiding aangeboden wordt in een ondersteunende en zeer inspirerende omgeving met behulp van ervaren docenten. Het curriculum is divers en uitdagend, het omvat een breed scala aan slagwerkstijlen en technieken, waardoor ik vaardigheden kan ontwikkelen en mijn eigen artistieke stem kan vinden. Of je nu geïnteresseerd bent in orkest of hedendaagse slagwerkmuziek, in deze geweldige opleiding word je voorbereid op een succesvolle carrière in de muziek.

Kalina Hristova
Kalina
Student Slagwerk

Kwaliteitsvol onderwijs

Erasmushogeschool Brussel streeft kwaliteitsvol onderwijs na en ontwikkelt haar opleidingen voortdurend om te voldoen aan (inter-)nationale kwaliteitskenmerken. EhB zet maximaal in op het ontwikkelen van een kwaliteitscultuur en hanteert haar eigen kwaliteitsregie als fundament voor kwaliteitsvol onderwijs.

Verschillende instrumenten garanderen het versterken en borgen van de onderwijskwaliteit van deze opleiding:

De website opleiding in cijfers van de Vlaamse overheid geeft informatie over het profiel van deze opleiding zoals wie deze opleiding volgt, hoelang studenten erover doen om hun diploma te behalen, etc.

Lees meer over de kwaliteitsborging binnen EhB.

Na je studie

Aan het werk

Met een bachelor en master in Muziek van het Koninklijk Conservatorium Brussel kan je heel wat kanten uit. Wie weet kom jij terecht: 

  • in een (inter)nationaal gerenommeerd orkest of ensemble
  • in de kunsteducatieve sector 
  • in de sociaal artistieke sector 
  • bij culturele instellingen of overheden als adviseur of beleidsmaker
     
Percussieconcert 2019 KCB (f Irina Aleksandrova)

Verder studeren

Verkorte bachelor

Na je bachelor kan je doorstromen naar een master en zelfs een extra master in een ander instrument, door middel van een verkorte bachelor. Postgraduaten behoren ook tot de mogelijkheden.

 

Verkorte Educatieve Master Muziek

Merk je tijdens je studie dat lesgeven iets voor jou is? Aan het KCB kan je ook een Verkorte Educatieve master Muziek volgen. Zo kan je meteen aan de slag als kunstenaar-leraar.

 

Artistiek onderzoeker

Zin in een carrière als artistiek onderzoeker? Het KCB organiseert verschillende events rond onderzoek en biedt je ook de mogelijkheid om te doctoreren in samenwerking met het Brussels Kunstenplatform en de VUB.

Je vakken

Bachelor

Opleidingsonderdeel Ba1 (SP) BA2 (SP) BA3 (SP)
Hoofdinstrument I, II, III 24 24 27
Kamermuziek 1, 2   6 6
Orkest 1, 2, 3  6 6 6
AMV Gehoor en Theorie 1, 2 4 4  
AMV ritmiek en intonatie 1, 2 5 5  
Harmonieleer en analyse 1, 2 9 9  
Muziekgeschiedenis 1, 2, 3 6 6 6
Vormanalyse 1     6
Encyclopedie en onderzoek 3    
Bewegingsleer 3    
Cultuurgeschiedenis     3
Keuzevak     6
Totaal  60 60 60

Master

Opleidingsonderdeel Ma1 (SP) Ma2 (SP)
Hoofdinstrument IV 27  
Masterproef instrument   30
Kamermuziek 3, 4 6 12
Orkest 4, 5 6 6
Vormanalyse 1, 2 6  
Inleiding tot de filosofie 3  
Artistieke onderzoekspraktijken 3  
Keuzevak 9 12
Totaal  60 60

Meer informatie over je vakken.

Alumnus in focus

Antoine Siguré

Slagwerker Antoine Siguré is momenteel 1e Pauk-speler in het Philharmonia Orchestra in Londen. 

Antoine volgde les bij Gert Francois en Bart Quartier aan het Koninklijk Conservatorium Brussel en was vroeger ook heel actief bij het Symfonie Orkest Vlaanderen en als freelancer voor hij in het Philharmonia Orchestra terecht kwam.

Antoine Siguré

Je docenten

Om je talent ten volle te kunnen ontwikkelen heb je natuurlijk een docent nodig die je op de juiste manier kan helpen en uitdagen om de beste versie van jezelf te worden. Onze docenten komen van over heel de wereld en hebben jarenlange ervaring op het podium en als lesgevers.

Heb je specifieke vragen voor je docent voor je inschrijft voor de toelatingsproeven? Wil je graag al even met je docent afspreken voor je de grote stap zet? Hieronder krijg je een overzicht van de docenten en hun contactgegevens.

Begeleiding
Gert François

Gert François

Docent Slagwerk

Gert François studeerde aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Gent, waar hij het hoger diploma slagwerk en kamermuziek behaalde. Later vervolmaakte hij zich o.a. bij Ruud Wiener (vibrafoon) en Adama Dramé (Afrikaanse percussie). Sinds 1987 is hij als hoofddocent percussie instrumenten verbonden aan het Koninklijk Conservatorium Brussel. Hij gaf als gast docent masterclasses over heel de wereld o.a. in China, Zweden, Noorwegen, Amerika, Italië etc. Als uitvoerend musicus is hij verbonden als paukenist/lessenaar aanvoerder bij Brussels Philharmonic, waarmee hij o.a. een Oscar behaalde voor beste filmmuziek voor de film “The Artist” en een Golden Globe voor de muziek van “The Aviator”. Verder soleerde hij in de creatie van Raga I, van W. Henderickx voor solo percussie en twee piano’s aan de zijde van het piano duo Heidi Henderickx/Levente Kende en nam later de orkestversie van dit concerto op met “de Filharmonie" onder leiding van Grand Llewellyn.

Hij trad ook op tijdens percussie spektakels met meester percussionisten zoals Trilok Gurtu / Doudou N’Diaye Rose / Mamady Keita / Han Bennink / Madjid Khaladj e.a. In 2009 performde hij “liever misschien dan alleszins” van F. Geysen voor percussie ensemble en pauken onder leiding van Bart Boukaert. In 2011 was er de wereld creatie van de percussieconcerto “Groove” van Wim Henderickx met Brussels Philharmonic onder de leiding van Giancarlo Guerrero. Enkele jaren later, in 2016, was hij eerste percussionist bij de Belgische première en Chinese première van de "Water Passion after St. Matthew" van Tan Dun. Datzelfde jaar maakte hij Raga I voor harmonieorkest en performde hij een slagwerksolo van Wim Henderickx met de Koninklijke muziekkapel van de Gidsen onder leiding van Yves Segers.

Contacteer Gert:

E-mail

Bart Quartier

Bart Quartier

Docent Slagwerk en onderzoeker

Na zijn percussiestudies specialiseerde Bart zich op marimba bij Robert Van Sice; voor jazz ging hij ten rade bij Peter Hertmans en Diederik Wissels.

Een podiumervaring van 30 jaar in binnen- en buitenland omvat een brede waaier van stijlen: symphonisch, opera, oude, en hedendaagse muziek naast pop, variété en jazz.

Bart deelde het podium met Mike Mainieri, Trilok Gurtu, Robert Martin (ex-Frank Zappa) naast het kruim van de Belgische jazz zoals Dreamtime, Brussels Jazz Orchestra... Stond op podia zoals North Sea Jazz festival, Brosella... Momenteel doceert Bart marimba en vibrafoon (klassiek en jazz) aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel. Als clinicus en jurylid werd Bart uitgenodigd in Nederland, Noorwegen, Duitsland, Zwitserland, Italië, Luxembourg, Frankrijk, Spanje, Portugal, Zuid-Korea en Japan.

Zijn composities voor vibrafoon en marimba kennen een wereldwijde verspreiding door leidinggevende uitgeverijen zoals Hal Leonard, Henri Lemoine. Bart was laureaat van Sabam Contest for Composition for Jazz-themes 2000 en 2002. CD’s onder eigen naam zijn: ‘Thank You’ (quintet), ‘Profiles’ (duo) en ‘Lfe Path’ (solo) Als sideman is Bart te beluisteren op meer dan 70 Cd’s en maakte concertreizen doorheen Europa, U.S.A., Korea en Japan.

Neem contact op met Bart Quartier:

Email

Projects in the spotlights

From Varèse through Zappa and Beyond

In het percussieconcert van 2022 presenteerde de percussieklas in samenwerking met de Jazz en Live Electronics afdeling de connectie tussen Edgar Varèse en Frank Zappa. Ze brachten onder andere Varèse's Ionisation, docent Bart Quartiers Ensemble, John Cage's Third Construction en Frank Zappa's Black Page

Minimal Music

Het percussieconcert van 2021 bracht Minimal Music van Steve Reich, Philip Glass en Frans Geysen, origineel werk met elektronica onder meer van alumni Ruud Roelofsen naast werk van De Falla in een arrangement van huidig student Ángel Pérez Nieto. Muziek uit verschillende perioden en stijlen, een weelde aan klankkleuren.

Percussieconcert 2021

Je campus

Campus Regentschapsstraat & Kleine Zavel

Onze campussen liggen in de bruisende Zavelwijk midden in het hart van Brussel. Het statige hoofdgebouw van het Conservatorium op de Regentschapsstraat met haar prachtige Concertzaal is een echte ‘landmark’ in Brussel. Enkele passen verder ligt ons bijgebouw aan de Kleine Zavel waar je in de beste omstandigheden les kan volgen en kan studeren. Bovendien kan je tijdens de week en in het weekend gebruik maken van onze lokalen om te studeren.

Hoe kan ik de campussen bereiken?

Alexandre onthaal KCB 2023
Hoofdgebouw KCB 2023

Renovatie van het Hoofdgebouw

Na vele jaren onderhandelen zijn we fier te kunnen aankondigen dat de plannen voor de renovatie van ons indrukwekkend hoofdgebouw aan de Regentschapsstraat goedgekeurd zijn. Meer info hierover vind je hier

Naar het buitenland

Tijdens je opleiding aan het Koninklijk Conservatorium Brussel kom je in contact met de wereld: je studeert toch in Brussel, de meest kosmopolitische hoofdstad van Europa. Een gastlezing door een internationale professional of door een docent van een buitenlandse partnerschool, internationale projecten,… we leiden je op tot een professional die klaar is voor de wereld van morgen die steeds internationaler wordt.

Heb je toch honger naar meer en wil je zelf een tijdje naar het buitenland? Dat kan! Een semester (of academiejaar) studeren aan een partnerhogeschool of stage lopen in het buitenland, mais oui, of course! Ontdek meer over internationalisering.
 

KVDS KCB 2023

Kom eens langs!

Infomomenten

Het Koninklijk Conservatorium Brussel organiseert meerdere infomomenten die doorgaan tijdens het tweede semester, zoals (online) infodagen, voorspeelmomenten en een openlesweek. 

Concerten

We verwelkomen je graag op onze vele concerten, masterclasses en onderzoeksdagen. Kom ook eens luisteren naar een caleidoscoopconcert van onze BA1 en BA2 studenten of de publieke examens. Zo zie je wat jij als toekomstige KCB-student zou leren. Elk academiejaar zijn er talloze producties waarin onze studenten het beste van zichzelf geven. Info en tickets via onze agenda of schrijf je in voor onze nieuwsbrief via de knop.

NIEUWSBRIEF

Concerten

Inschrijven & Toelatingsproeven

Om je studie te beginnen aan het Koninklijk Conservatorium moet je slagen voor een artistieke toelatingsproef. Voor informatie over de toelatingsproeven - zoals data, de voor te bereiden programma’s, de inschrijvingsvoorwaarden/kosten en de module om in te schrijven - klik je op onderstaande knop.

TOELATINGSPROEVEN

KVDS

Vragen?

Voor meer informatie kan je terecht bij de studentenadministratie via e-mail of op afspraak.