TTJA 14e editie (Toots Thielemans)
Verhaal

Toots Thielemans Jazz Award @ Bozar | 14e editie

Laureaten Gaspard Sicx (drums) en Yuxiang Zhang (gitaar) dompelden maar liefst 250 toeschouwer onder in hun jazzmuziek tijdens de 14e editie van de Toots Thielemans Jazz Award (TTJA). Hun set van zeven composities was gecreëerd samen met coach en excellente jazzpianist Harmen Fraanje. CrB student Jim Monneau vervolledigde het kwartet met contrabas. De set was een combinatie van eigen nummers geschreven door Yuxiang, Gaspard en Harmen die ze elk hebben geadapteerd voor dit concert. Dat allemaal in de prachtige zaal van Bozar met aansluitend een gevulde receptie. Een TTJA-editie die nog lang zal nazinderen bij de toeschouwers.  

Ook jij kan de sfeer van die avond opsnuiven via de aftermovie hiernaast.
 

Laureaten

Yuxiang Zhang

De gitarist en componist uit China, studeerde aan ons conservatorium bij Peter Hertmans en Diederik Wissels. Momenteel werkt hij als artiest in Brussel en speelt hij in verschillende projecten zoals "Mojo Jojo", "Francis", een duet met drummer Victor Khaddaj; "Standard Deviation", een duet met drummer Umberto Odone; en zijn eigen project "Yuxiang Zhang Quartet" dat zich voorbereidt op zijn eerste album.

Gaspard Sicx

Gaspard Sicx, geboren te Brussel, begon tijdens en na zijn studie in en rond Brussel te spelen met muzikanten als Lynn Cassiers, Jordi Grognard, Quentin Stokart, Benjamin Sauzereau en vele anderen. Hij leidt nu verschillende projecten zoals het Gaspard Sicx quintet, Super Gum en zijn trio die net hun eerste album ''There Is No Time'' hebben uitgebracht. Ten slotte, speelt Sicx ook als sideman in bands zoals Fievel Is Glauque, Joseph Nowell Trio, Jordi Grognard Trio, etc. 

Coach Harmen Fraanje

Harmen Fraanje is een pianist & composer uit Nederland. Hij heeft verscheidene projecten, zoals zijn solo project, trio Reijseger Fraanje Sylla, een duo met de Noorse trompettist Arve Henriksen, etc. Harmen werkte samen met onder meer Ambrose Akinmusire, Mark Turner, Kenny Wheeler, Arve Henriksen, Thomas Morgan, Tony Malaby,…

Download het programmaboekje voor de volledige biografieën van de muzikanten.

Harmen Fraanje (f Tom De Beuckelaer)

Waarom deze prijsuitreiking?

De Toots Thielemans Jazz Award is een initiatief van het Koninklijk Conservatorium Brussel en wordt uitgereikt aan de meest verdienstelijke studenten uit de jazz-afdeling. Het conservatorium schenkt de winnaars een geldprijs en biedt hen een concert aan. Op deze wijze wil onze instelling jong jazztalent stimuleren om het beste van zichzelf te geven en zo de fundamenten te leggen voor een latere carrière. Het is wijlen Toots Thielemans die zijn naam persoonlijk verbond aan deze prijs. 

TTJA KCB 2023 (f Tom De Beuckelaer)
TTJA KCB 2023 (f Tom De Beuckelaer)
TTJA KCB 2023 (f Tom De Beuckelaer)
TTJA 2023 KCB (f Tom De Beuckelaer)

Met dank aan de Vriendenkring KCB VZW

De Toots Thielemans Jazz Award wordt ondersteund door de Vriendenkring. De Vriendenkring draagt bij aan de sociale, maatschappelijke en financiële ondersteuning en uitstraling van het Koninklijk Conservatorium Brussel, School of Arts van de Erasmushogeschool Brussel. Met de Toots Thielemans Jazz Award stimuleren ze het artistiek entrepreneurship voor alumni.

Kom jij graag naar de volgende TTJA en/of onze vele concerten? Houdt dan onze agenda in de gaten of schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Deel dit