Fluit KCB (f Pepa Niebla, The Fog House Photography)
bachelor of master in de Kunsten

Fluit

Opleidingsfolder

Voor wie?

  • Je wilt gaan voor je passie om fluit te spelen en droomt van een professionele muzikale carrière
  • Je wilt je artistieke expertise verder uitbouwen met behulp van internationaal gerenommeerde docenten.
  • Je hebt de nodige kennis en vaardigheden die volstaan om de toelatingsproef te slagen.

Jouw toekomst

Met je diploma Fluit kan je freelance muzikant worden of in een orkest/ensemble gaan spelen. Ook kan je verder studeren en vervolgens kunstenaar-leraar worden of misschien wel artistiek onderzoeker? Deze opleiding is dé voorbereiding voor een schitterende toekomst voor zowel op als naast het podium.

Orkest / Samenspel

In groep musiceren is belangrijk voor je ontwikkeling en daarom verplicht tijdens je studie. Als fluitist kan je je aanmelden bij het harmonieorkest, het symfonieorkest, het hedendaags ensemble of andere orkesten.

Seminarie & Masterclasses

Befaamde gastprofessoren uit binnen- en buitenland worden uitgenodigd om hun kennis aan jou door te geven. Afgelopen jaren hebben wij onder andere Agata Igras en Dejan Gavric verwelkomd in ons conservatorium.

Brussel

Je krijgt de kans om te studeren in een wereldstad met zowel grote concertgebouwen als kleine jazzclubs, het ideale vertrekpunt voor een professionele muziekcarrière. Jouw campussen zijn omgeven door prachtige kathedralen, hippe koffiebars en groene parken om tot rust te komen. 

Ik vind het heel fijn om in aanraking te komen met diverse muziekstijlen, variërend van orkestfragmenten tot barok en hedendaagse composities. Ook naast mijn instrumentale studies biedt het KCB een rijk en leerzaam pakket van andere vakken. De overvloed aan talent binnen de school creëert een omgeving die zowel inspirerend als educatief is. Dit is voor mij het ideale conservatorium om mezelf als fluitiste te ontwikkelen.

Stefanie Van Gool KCB 2023 (f Tom De Beuckelaer)
Stefanie Van Gool
Student Fluit

Kwaliteitsvol onderwijs

Erasmushogeschool Brussel streeft kwaliteitsvol onderwijs na en ontwikkelt haar opleidingen voortdurend om te voldoen aan (inter-)nationale kwaliteitskenmerken. EhB zet maximaal in op het ontwikkelen van een kwaliteitscultuur en hanteert haar eigen kwaliteitsregie als fundament voor kwaliteitsvol onderwijs.

Verschillende instrumenten garanderen het versterken en borgen van de onderwijskwaliteit van deze opleiding:

De website opleiding in cijfers van de Vlaamse overheid geeft informatie over het profiel van deze opleiding zoals wie deze opleiding volgt, hoelang studenten erover doen om hun diploma te behalen, etc.

Lees meer over de kwaliteitsborging binnen EhB.

Na je studie

Aan het werk

Met een bachelor en master in Muziek van het Koninklijk Conservatorium Brussel kan je heel wat kanten uit. Wie weet kom jij terecht: 

  • in een (inter)nationaal gerenommeerd orkest of ensemble
  • in de kunsteducatieve sector 
  • in de sociaal artistieke sector 
  • bij culturele instellingen of overheden als adviseur of beleidsmaker
Hedendaags ensemble 2023 (f Tom De Beuckelaer)

Verder studeren

Verkorte bachelor

Na je bachelor kan je doorstromen naar een master en zelfs een extra master in een ander instrument, door middel van een verkorte bachelor. Postgraduaten behoren ook tot de mogelijkheden.

 

Verkorte Educatieve Master Muziek

Merk je tijdens je studie dat lesgeven iets voor jou is? Aan het KCB kan je ook een Verkorte Educatieve master Muziek volgen. Zo kan je meteen aan de slag als kunstenaar-leraar.

 

Artistiek onderzoeker

Zin in een carrière als artistiek onderzoeker? Het KCB organiseert verschillende events rond onderzoek en biedt je ook de mogelijkheid om te doctoreren in samenwerking met het Brussels Kunstenplatform en de VUB.

Je vakken

Bachelor

Opleidingsonderdeel Ba1 (SP) BA2 (SP) BA3 (SP)
Hoofdinstrument I, II, III 24 24 27
Kamermuziek 1, 2   6 6
Orkest 1, 2, 3  6 6 6
AMV Gehoor en Theorie 1, 2 4 4  
AMV ritmiek en intonatie 1, 2 5 5  
Harmonieleer en analyse 1, 2 9 9  
Muziekgeschiedenis 1, 2, 3 6 6 6
Vormanalyse 1     6
Encyclopedie en onderzoek 3    
Bewegingsleer 3    
Cultuurgeschiedenis     3
Keuzevak     6
Totaal  60 60 60

Master

Opleidingsonderdeel Ma1 (SP) Ma2 (SP)
Hoofdinstrument IV 27  
Masterproef instrument   30
Kamermuziek 3, 4 6 12
Orkest 4, 5 6 6
Vormanalyse 1, 2 6  
Inleiding tot de filosofie 3  
Artistieke onderzoekspraktijken 3  
Keuzevak 9 12
Totaal  60 60

Meer informatie over je vakken.

Alumni in focus

Ester Esteban

 

 

Ester Esteban

Ester Esteban komt uit Solana, Spanje. Ze is de eerste prijswinnaar van "Piccolo Artist Competition" en Best Performance of the NFA Newly Commissioned Work van The National Flute Association. Ze won ook de eerste prijs in Nordic Piccolo Artist Competition, Denemarken, en tweede prijs in "Severino Gazzelloni" piccolo, Italië. Ester is lid van Solar Duo, dat hun eerste CD voor piccolo en percussie uitbracht in mei 2023. Momenteel is ze solo-piccolospeler in Orquesta Filarmónica de Gran Canaria en sinds kort docent fluit in Conservatorio Superior de Badajoz (2021-2023).

Meer informatie over Ester.

Géraldine Clément

Géraldine Clément studeerde af in de fluitklas van Carlos Bruneel in 2015 en in de historische fluitklas van Frank Theuns in 2019. Na het winnen van verschillende wedstrijden (Dexia Classic, Adams Competities voor Bachelor en Masters, Supernova...) en deelname aan EUYO en andere jeugdorkesten, is ze actief als freelance muzikant in zowel historische als moderne orkesten zoals De Munt, Gli Angeli Genève, Collegium Vocale Gent, Anima Eterna Brugge, Les Ambassadeurs-La Grande Écurie, etc. Ze is lid van het duo Eidos en ensemble Tmesis. 
Sinds 2018 doceert ze kamermuziek aan het KCB, assisteert ze Katlijn Sergeant voor de piccoloklas en assisteerde ze Carlos Bruneel drie jaar lang tot zijn pensioen.  

Meer informatie over Géraldine.

Géraldine Clément

Je docenten

Om je talent ten volle te kunnen ontwikkelen heb je natuurlijk een docent nodig die je op de juiste manier kan helpen en uitdagen om de beste versie van jezelf te worden. Onze docenten komen van over heel de wereld en hebben jarenlange ervaring op het podium en als lesgevers.

Heb je specifieke vragen voor je docent voor je inschrijft voor de toelatingsproeven? Wil je graag al even met je docent afspreken voor je de grote stap zet? Hieronder krijg je een overzicht van de docenten en hun contactgegevens.

Begeleiding
Lieve Goossens (f Koen Broos)

Lieve Goossens

Docent Fluit

Lieve Goossens is een gepassioneerde muzikante in verschillende domeinen: ze is solofluitiste van het Orchestre Philharmonique Royal de Liège, docente fluit aan de Luca School of Arts Campus Lemmens (januari – september 2023), en kamermuzikante in verschillende bezettingen. Vanaf het academiejaar 2023-2024 wordt ze hoofdvakdocente fluit aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel.

Na studies in de academie van Lokeren en in de conservatoria van Gent en Antwerpen bij Marjolijn Vanmechelen, Philippe Benoit en Aldo Baerten, behaalde Lieve Goossens in november 2004 het “Konzertdiplom” in de Musikhochschule van Saarbrücken bij Prof. Gaby Pas-Van Riet. Ze volgde tevens masterclasses bij Emmanuel Pahud, Peter-Lukas Graf, Philippe Bernold, Andrea Lieberknecht en Philippe Boucly.

Lieve is laureate van verschillende wedstrijden, zoals de Mozartpreis in Wiesbaden (2003, 2e prijs), Gouden Vleugels (2002, met het blaaskwintet Syrinx), Tenuto (1999, 1e prijs) en Axion Classics (1997, 1e prijs voor fluit en 2e prijs voor kamermuziek).

Sinds september 2005 is ze solofluitiste van het ‘Orchestre Philharmonique Royal de Liège’. Van september 2003 t.e.m. augustus 2005 was ze, na een jaar ‘Praktikantin te zijn, solopiccoloïste in het ‘Saarländisches Staatsorchester’ in Saarbrücken. Lieve maakt deel uit van het Vlaams blazersensemble I Solisti en treedt regelmatig op met ensembles als Oxalys en symfonische orkesten als het symfonie-orkest van De Munt, Opera Vlaanderen, Symfonie-orkest Vlaanderen, Antwerp Symphony Orchestra, Sinfonie Orchester Aachen etc. Ze speelt ook regelmatig kamermuziek in diverse bezettingen.

Van 2000-2002 maakte ze deel uit van het European Union Youth Orchestra. Van januari 2023 tot oktober 2023 is ze docente fluit aan de Luca School of Arts campus Lemmens , van 2010 tot 2021 gaf ze als gastprofessor fluitlessen aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen en sinds het jaar 2015-2016 geeft ze lessen auditietraining en orkesttrekken aan het Conservatoire Royal de Liège. In oktober 2023 start ze als docente fluit aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel.

Lieve Goossens speelt op een gouden Yamaha-fluit met een kopstuk van Salvatore Faulisi. Ze is Yamaha Artist.

Contacteer Lieve: 

E-mail

Carlos Bruneel

Carlos Bruneel

Docent Fluit

Carlos Bruneel genoot zijn opleiding aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen bij Jan Van Reeth. Hierna studeerde hij verder in Londen bij Jonathan Snowden en volgde meerdere masterclasses, onder andere bij Aurèle Nocolet en William Bennett.

Sinds 1981 is hij solofluitist bij de Koninkrlijke Muntschouwburg in Brussel. In 1982 won hij het Tenuto-concours. hij speelt mee in meerdere orkesten en ensembles zoals Collegium Instrumentale Brugense en Prima La Musica.

Sinds 1994 is hij docent aan het Koninklijk conservatorium van Brussel.

Contacteer Carlos

Email

Projects in the spotlight

Harmonieorkest

Libertadores | Harmonieorkest

Docent en dirigent van de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen, Yves Segers, dirigeert elk jaar het harmonieorkest, het project waar de koperblazers het beste van zichzelf geven. In het voorjaar van 2023 een werk van Philippe Lamouris, gecombineerd met nieuw werk uit het oeuvre voor harmonieorkest én oeuvre uit symfonieorkest, door onder andere een nieuwe transcriptie aan te durven van L'amour des Trois Oranges van Sergej Prokofieff. Ten slotte, eindigden ze met een climax, waarbij muziek en beweging samenkomen in het opzwepende, uitdagende en grensverleggende Libertadores van Óscar Navarro.

Northern Echoes | Symfonieorkest

In het symfonieorkest van het najaar van 2022 kwam niemand minder dan dirigent Bjarte Engeset onze studenten de finesses van de Scandinavische muziek bijbrengen. Ze brachten Nielsens Helios Ouverture, Elgars Concerto in E mineur voor cello en orkest met solist João Gonçalves en Sibelius' tweede symfonie. 

Northern Echoes | Symfonieorkest KCB 2022 (f Alexandre Schlub)

Je campus

Campus Regentschapsstraat & Kleine Zavel

Onze campussen liggen in de bruisende Zavelwijk midden in het hart van Brussel. Het statige hoofdgebouw van het Conservatorium op de Regentschapsstraat met haar prachtige Concertzaal is een echte ‘landmark’ in Brussel. Enkele passen verder ligt ons bijgebouw aan de Kleine Zavel waar je in de beste omstandigheden les kan volgen en kan studeren. Bovendien kan je tijdens de week en in het weekend gebruik maken van onze lokalen om te studeren.

Hoe kan ik de campussen bereiken?

KVDS EhB fotoshoot (Alexandre onthaal)
Regent KCB

Renovatie van het Hoofdgebouw

Na vele jaren onderhandelen zijn we fier te kunnen aankondigen dat de plannen voor de renovatie van ons indrukwekkend hoofdgebouw aan de Regentschapsstraat goedgekeurd zijn. Meer info hierover vind je hier

Naar het buitenland

Tijdens je opleiding aan het Koninklijk Conservatorium Brussel kom je in contact met de wereld: je studeert toch in Brussel, de meest kosmopolitische hoofdstad van Europa. Een gastlezing door een internationale professional of door een docent van een buitenlandse partnerschool, internationale projecten,… we leiden je op tot een professional die klaar is voor de wereld van morgen die steeds internationaler wordt.

Heb je toch honger naar meer en wil je zelf een tijdje naar het buitenland? Dat kan! Een semester (of academiejaar) studeren aan een partnerhogeschool of stage lopen in het buitenland, mais oui, of course! Ontdek meer over internationalisering.

Buitenland KCB

Kom eens langs!

Infomomenten

Het Koninklijk Conservatorium Brussel organiseert meerdere infomomenten die doorgaan tijdens het tweede semester, zoals (online) info dagen, voorspeelmomenten en een openlesweek. 

Concerten

We verwelkomen je graag op onze vele concerten, masterclasses en onderzoeksdagen. Kom ook eens luisteren naar een caleidoscoopconcert van onze BA1 en BA2 studenten of de publieke examens. Zo zie je wat jij als toekomstige KCB-student zou leren. Elk academiejaar zijn er talloze producties waarin onze studenten het beste van zichzelf geven. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

INFO & TICKETS

Nieuwjaarsconcert (f Pepa Niebla)

Inschrijven & Toelatingsproeven

Om je studie te beginnen aan het Koninklijk Conservatorium moet je slagen voor een artistieke toelatingsproef. Voor informatie over de toelatingsproeven - zoals data, de voor te bereiden programma’s, de inschrijvingsvoorwaarden/kosten en de module om in te schrijven - klik je op onderstaande knop.

TOELATINGSPROEVEN

(f Tom De Beuckelaer)

Vragen?

Voor meer informatie kan je terecht bij de studentenadministratie via e-mail of op afspraak.