Fluit KCB (f Pepa Niebla, The Fog House Photography)
bachelor of master in de Kunsten

Fluit

Welkom aan het Koninklijk Conservatorium Brussel!

Met een Bachelor en Master in Muziek aan het Koninklijk Conservatorium Brussel kan je heel wat kanten uit. Of je nu terecht komt in een internationaal gerenommeerd orkest of ensemble of je gaat iets helemaal anders doen met je diploma, onze opleidingen zijn de ideale voorbereiding voor een schitterende toekomst.

Het KCB legt zijn focus op de brede artistieke vorming van ieder individu. De lessen zijn dan ook veel meer een interactie tussen docent en student door het klein aantal studenten per klas. Door de talrijke orkestproducties die we elk jaar spelen doen we ook ervaring op voor in onze latere carrière. Hierbij voeren we de grootste werken in de muziekgeschiedenis uit, iets wat later goed van pas zal komen. 
 

Joachim KCB 2022
Joachim
Student Muziek

Je vakken

Bachelor

Opleidingsonderdeel Ba1 (SP) BA2 (SP) BA3 (SP)
Hoofdinstrument I, II, III 24 24 27
Kamermuziek 1, 2   6 6
Orkest 1, 2, 3  6 6 6
AMV Gehoor en Theorie 1, 2 4 4  
AMV ritmiek en intonatie 1, 2 5 5  
Harmonieleer en analyse 1, 2 9 9  
Muziekgeschiedenis 6    
Module 'Muziekgeschiedenis'   6 6
Vormanalyse 1     6
Encyclopedie en onderzoek 3    
Bewegingsleer 3    
Cultuurgeschiedenis     3
Keuzevak     6
Totaal  60 60 60
Master
Opleidingsonderdeel Ma1 (SP) Ma2 (SP)
Hoofdinstrument IV, V (masterproef) ** 27 30
Kamermuziek 3, 4 6 12
Orkest 4, 5 6 6
Vormanalyse 1, 2 6  
Inleiding tot de filosofie 3  
Artistieke onderzoekspraktijken 3  
Keuzevak 9 12
Totaal  60 60

Je docenten

Om je talent ten volle te kunnen ontwikkelen heb je natuurlijk een docent nodig die je op de juiste manier kan helpen en uitdagen om de beste versie van jezelf te worden. Onze docenten komen van over heel de wereld en hebben jarenlange ervaring op het podium en als lesgevers.

Heb je specifieke vragen voor je docent voor je inschrijft voor de toelatingsproeven? Wil je graag al even met je docent afspreken voor je de grote stap zet? Hieronder krijg je een overzicht van de docenten en hun contactgegevens.

(Deze lijst is in opbouw)

Begeleiding
Frank Hendrickx

Frank Hendrickx

Docent Dwarsfluit

Een korte bio volgt snel.

Contacteer Frank

Email

Carlos Bruneel

Carlos Bruneel

Docent Fluit

Carlos Bruneel genoot zijn opleiding aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen bij Jan Van Reeth. Hierna studeerde hij verder in Londen bij Jonathan Snowden en volgde meerdere masterclasses, onder andere bij Aurèle Nocolet en William Bennett.

Sinds 1981 is hij solofluitist bij de Koninkrlijke Muntschouwburg in Brussel. In 1982 won hij het Tenuto-concours. hij speelt mee in meerdere orkesten en ensembles zoals Collegium Instrumentale Brugense en Prima La Musica.

Sinds 1994 is hij docent aan het Koninklijk conservatorium van Brussel.

Contacteer Carlos

Email

Lieve Goossens (f Koen Broos)

Lieve Goossens

Docent Fluit

Lieve Goossens is een gepassioneerde muzikante in verschillende domeinen: ze is solofluitiste van het Orchestre Philharmonique Royal de Liège, docente fluit aan de Luca School of Arts Campus Lemmens (januari – september 2023), en kamermuzikante in verschillende bezettingen. Vanaf het academiejaar 2023-2024 wordt ze hoofdvakdocente fluit aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel.

Na studies in de academie van Lokeren en in de conservatoria van Gent en Antwerpen bij Marjolijn Vanmechelen, Philippe Benoit en Aldo Baerten, behaalde Lieve Goossens in november 2004 het “Konzertdiplom” in de Musikhochschule van Saarbrücken bij Prof. Gaby Pas-Van Riet. Ze volgde tevens masterclasses bij Emmanuel Pahud, Peter-Lukas Graf, Philippe Bernold, Andrea Lieberknecht en Philippe Boucly.

Lieve is laureate van verschillende wedstrijden, zoals de Mozartpreis in Wiesbaden (2003, 2e prijs), Gouden Vleugels (2002, met het blaaskwintet Syrinx), Tenuto (1999, 1e prijs) en Axion Classics (1997, 1e prijs voor fluit en 2e prijs voor kamermuziek).

Sinds september 2005 is ze solofluitiste van het ‘Orchestre Philharmonique Royal de Liège’. Van september 2003 t.e.m. augustus 2005 was ze, na een jaar ‘Praktikantin te zijn, solopiccoloïste in het ‘Saarländisches Staatsorchester’ in Saarbrücken. Lieve maakt deel uit van het Vlaams blazersensemble I Solisti en treedt regelmatig op met ensembles als Oxalys en symfonische orkesten als het symfonie-orkest van De Munt, Opera Vlaanderen, Symfonie-orkest Vlaanderen, Antwerp Symphony Orchestra, Sinfonie Orchester Aachen etc. Ze speelt ook regelmatig kamermuziek in diverse bezettingen.

Van 2000-2002 maakte ze deel uit van het European Union Youth Orchestra. Van januari 2023 tot oktober 2023 is ze docente fluit aan de Luca School of Arts campus Lemmens , van 2010 tot 2021 gaf ze als gastprofessor fluitlessen aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen en sinds het jaar 2015-2016 geeft ze lessen auditietraining en orkesttrekken aan het Conservatoire Royal de Liège. In oktober 2023 start ze als docente fluit aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel.

Lieve Goossens speelt op een gouden Yamaha-fluit met een kopstuk van Salvatore Faulisi. Ze is Yamaha Artist.

 

 

Toelatingsproeven

Om je studie te beginnen aan het Koninklijk Conservatorium moet je slagen voor een artistieke toelatingsproef. Voor informatie over de toelatingsproeven - zoals data, de voor te bereiden programma’s, de inschrijvingsvoorwaarden/kosten en de module om in te schrijven - klik je op onderstaande foto.

Vragen?

Voor meer informatie over deze opleiding kan je terecht bij het studentensecretariaat. Je kan hen bereiken via secretariaat.kcb@ehb.be.