Piano
bachelor of master in de Kunsten

Piano

Welkom aan het Koninklijk Conservatorium Brussel!

Met een Bachelor en Master in Muziek aan het Koninklijk Conservatorium Brussel kan je heel wat kanten uit. Of je nu terecht komt in een internationaal gerenommeerd orkest of ensemble of je gaat iets helemaal anders doen met je diploma, onze opleidingen zijn de ideale voorbereiding voor een schitterende toekomst.

Het KCB legt zijn focus op de brede artistieke vorming van ieder individu. De lessen zijn dan ook veel meer een interactie tussen docent en student door het klein aantal studenten per klas. Door de talrijke orkestproducties die we elk jaar spelen doen we ook ervaring op voor in onze latere carrière. Hierbij voeren we de grootste werken in de muziekgeschiedenis uit, iets wat later goed van pas zal komen. 
 

Joachim KCB 2022
Joachim
Student Muziek

Je vakken

Bachelor

Opleidingsonderdeel Ba1 (SP) BA2 (SP) BA3 (SP)
Piano I, II, III 24 24 27
Kamermuziek 1, 2   6 6
Koor 1, 2 3 3  
AMV Gehoor en Theorie 1, 2 4 4  
AMV ritmiek en intonatie 1, 2 5 5  
Harmonieleer en analyse 1, 2, 3 9 9 9
Muziekgeschiedenis 6    
Module 'Muziekgeschiedenis'   6 6
Toegepaste harmonie 1, 2   3 9
Encyclopedie en onderzoek 3    
Bewegingsleer 3    
Cultuurgeschiedenis 3    
Keuzevak     3
Totaal  60 60 60
Master
Opleidingsonderdeel Ma1 (SP) Ma2 (SP)
Piano IV, V (masterproef) ** 27 30
Kamermuziek 3, 4 6 12
Liedbegeleiding en a-prima-vista-lezing 6  
Instrumentenbegeleiding   6
Improvisatie 3  
Contrapunt 6  
Vormanalyse 1, 2 6 6
Inleiding tot de filosofie 3  
Artistieke onderzoekspraktijken 3  
Keuzevak   6
Totaal  60 60

Je docenten

Om je talent ten volle te kunnen ontwikkelen heb je natuurlijk een docent nodig die je op de juiste manier kan helpen en uitdagen om de beste versie van jezelf te worden. Onze docenten komen van over heel de wereld en hebben jarenlange ervaring op het podium en als lesgevers.

Heb je specifieke vragen voor je docent voor je inschrijft voor de toelatingsproeven? Wil je graag al even met je docent afspreken voor je de grote stap zet? Hieronder krijg je een overzicht van de docenten en hun contactgegevens.

Begeleiding
Daniël Blumenthal

Daniël Blumenthal

Docent Piano

Daniel Blumenthal, geboren in het Duitse Landstuhl maar van Amerikaanse afkomst, zette zijn eerste stappen in de muziekwereld als knaap van amper vijf. Aan de University of Michigan behaalde hij een Bachelor en aan de Juilliard School in New York een Master in muziek en de titel Doctor of Musical Arts. Hij is laureaat van enkele internationale wedstrijden : Sydney en Leeds in 1981, Genève en Busoni in 1982, de Koningin Elisabethwedstrijd in 1983.

Internationaal heeft hij een mooie reputatie als solist, concerten kamermusicus opgebouwd.

Daniel Blumenthal doceert piano aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel en op het Thy Chamber Music Festival in Denemarken. In 1995 was hij jurylid van de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano. Hij heeft meer dan 80 cd’s opgenomen. Daniel Blumenthal is erelid van Icons of Europe, een culturele vzw die hij ook muzikaal advies verleent.

Contacteer Daniël:

Email

Website

Aleksandar Madzar

Aleksandar Madzar

Docent Piano

Aleksandar Madzar (°1968, Belgrado) begon op zijn zesde met pianolessen bij Gordana Malinovic. Vanaf 1982 studeerde hij bij Arbo Valdma in Novi Sad en Belgrado, vervolgens bij Elisso Wirssaladze in Moskou en München. 
Madzar won verschillende prijzen op internationale muziekwedstrijden, waaronder deze van Genf (1986), Bozen (1989), Leeds (1996) en Milaan (eerste prijs van het Concorso Umberto Micheli in 1997). Sinds zijn debuut in 1990 bij de Berliner Philharmoniker onder leiding van Ivan Fischer heeft hij samengewerkt met leidinggevende orkesten als het Royal Philharmonic Orchestra London, BBC Philharmonic, Scottish Chamber Orchestra, Budapest Festival Orchestra, Südwestfunk Orchester en het Nationaal Orkest van België en met dirigenten als André Previn, Rudolf Barschai, Marcello Viotti, Christoph Poppen, Dimitri Kitaenko en Gilbert Varga. 
Aleksandar Madzar gaf reeds recitals in Londen, Parijs, Milaan, Venetië, Rome, Frankfurt, München, Berlijn en Salzburg. In kamermuziekverband treedt hij regelmatig op met Louise Hopkins, Andreas Staier, het Takács Quartet, het Belcea Quartet en Muriel Cantoreggi. Madzar doceert aan de Hochschule für Musik und Theater in Bern en aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. 

Contacteer Aleksandar:

Email

Jan Michiels

Jan Michiels

Docent Piano

Sinds hij in 1991 laureaat werd van de Koningin Elisabethwedstrijd, staat Jan Michiels bekend om zijn zeer persoonlijke en veelgelaagde benadering van het pianorepertoire, waarbij hij oud en nieuw combineert in steeds wisselende perspectieven. Talrijke opnames getuigen van zijn activiteit - om er enkele te citeren, 'Lost in Venice with Prometheus', 'The War of the Romantics' of 'Slavic Soul' (alle uitgegeven door Fuga Libera) bevatten muziek van Bach tot vandaag gezien vanuit de positie van een uitvoerder die zijn programma's samenstelt via een voortdurende dialoog met de levende muziekgeschiedenis.  Jan Michiels werkte inderdaad nauw samen met componisten als o.a. G. Kurtág, H. Holliger, H. Lachenmann, K. Goeyvaerts, K. Huber, R. Groslot en K. Defoort. Een van zijn belangrijkste inspiratiebronnen is Luigi Nono, die centraal stond in zijn doctoraat in de Kunsten 'Teatro dell'Ascolto' (2011).

Kom meer te weten over Jan via zijn website.

Neem contact op met Jan Michiels:

Email

Boyan Vodenitcharov

Boyan Vodenitcharov

Docent Piano, onderzoeker

Boyan Vodenitcharov studeerde aan het Conservatorium te Sofia. Hij behaalde in 1979 de 2de Prijs van de internationale wedstrijd van Senigallia. Vervolgens werd hij 3de laureaat van de Busoniwedstrijd (1981) en de Koningin Elisabethwedstrijd (1983). Eind jaren tachtig vervolmaakte hij zich bij Leon Fleisher aan het Peabody Conservatory in Baltimore.

Boyan Vodenitcharov is zowel in Europa, de Verenigde Staten als Canada en Japan een gewaardeerd pianist. Hij concerteerde in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel, het Amsterdamse Concertgebouw, het Palais de la Musique in Straatsburg, de Smetanazaal in Praag en de Suntory Hall in Tokio. Vodenitchrov is tevens geboeid door oude instrumenten, waarmee hij meerdere cd’s opnam. Naast concert pianist is Boyan Vodenitcharov actief als componist en improvisator. Enkele van zijn werken werden in Frankrijk, Duitsland, België en Bulgarije uitgevoerd. Momenteel is hij leraar piano, pianoforte en improvisatie aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel.

Neem contact op met Boyan Vodenitcharov:

Email

Piet Kuijken

Piet Kuijken

Docent Piano / pianoforte

Piet Kuijken (°1972) studeerde bij Jan Vermeulen, Jan Michiels, André De Groote en Menahem Pressler. Hij behaalde Hogere Diploma’s piano en kamermuziek met grootste onderscheiding aan het Conservatorium van Brussel en het Performer Diploma aan Indiana University met een BAEF Fellowship.

Hij is docent piano en pianoforte aan het Conservatorium van Brussel, gastprofessor pianoforte aan het Conservatorium van Antwerpen en geeft kamermuziekseminaries aan het Orpheus Instituut te Gent. Zijn carrière bracht hem als solist en kamermusicus op piano, klavecimbel en pianoforte naar belangrijke festivals en concertzalen in heel Europa, Japan en Mexico. Vele concerten werden internationaal door radio en televisie uitgezonden.

Met een bijzondere voorliefde voor kamermuziek was hij lid van het Prometheus Ensemble en het Narziss und Goldmund pianotrio en treedt hij regelmatig op met o.m. zijn vader Wieland Kuijken, Barthold Kuijken, Albrecht Breuninger, Boyan Vodenitcharov, Oxalys, Ensemble Explorations en bariton Dietrich Henschel.

Met violist Naaman Sluchin richtte hij in 2013 het Talisma Ensemble op, met een focus op het klassieke en romantische repertoire op historische instrumenten.

Zijn reeds ruime discografie (bij Arcana, Fuga Libera, René Gailly, Phaedra, Etcetera, Channel Classics, Hänssler Verlag en Passacaille) omvat kamermuziek gaande van Bach tot Gubaidulina en behaalde prijzen als Choc du Monde de la musique 2000 en Diapason d’Or 2004. Daarnaast werden zijn solo-opnames, waaronder een dubbel CD met werk van Robert Schumann en een live uitvoering van het 21ste concerto van Mozart, beiden op pianoforte, in de internationale pers onthaald met o.a. 5 Diapasons, een “Outstanding” label in IRR en een High Quality label.

Een nieuwe solo CD met werk van J. Brahms uitgevoerd op zijn Streicher pianoforte, verscheen in het voorjaar 2015 bij Passacaille, alsook trio’s van Haydn met Barthold en Wieland Kuijken bij Accent.

Neem contact op met Piet Kuijken:

Email

Hans Ryckelynck

Hans Ryckelynck

Docent Piano

Hans Ryckelynck studeerde bij Johan Duijck aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Gent en aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth, waar hij summa cum laude het concertdiploma behaalde. Aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel studeerde hij harmonie, contrapunt en fuga bij Rafaël D'Haene. Hij behaalde de Master Degree voor muziekschriftuur en kreeg de "Gevaert Prize" en de "Lunssens Prize". Van 1995 tot 1999 studeerde hij bij de wereldberoemde pianist Abdel Rahman El Bacha in Parijs.

Hans Ryckelynck won prijzen bij de Cantabile, Belfius Classics en Tenuto-wedstrijden. Hij ontving ook de "Belgian Artistic Promotion" -prijs van Sabam. Hij is laureaat van de "Belgian Focation Foundation" en van de kamermuziekcompetitie Rotary Club Gent. Als solist treedt hij regelmatig op in recitals in België en heeft hij ook concerten gegeven in Luxemburg, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Spanje, Denemarken, China en Japan.

Zijn kamermuziekpartners zijn onder andere Yuki Hori (viool), Jan Sciffer (cello), Hendrik en Ludo Ide (pianotrio "I Giocatori"). Hij trad ook op met het Danel String Quartet, het Belgisch Nationaal Orkest, het Vlaams Radio Orkest en het Vlaams Radio Koor. Hans Ryckelynck wordt regelmatig uitgenodigd om masterclasses te geven (Internationale Muziekacademie Dinant, Jeunesses musicales, Vlamo, Muzikamp) of als jurylid in wedstrijden (Concours International André Dumortier, Steinway Piano competitie, Cantabile, Belfius Classics).

Contacteer Hans:

Email

Katia Veekmans

Katia Veekmans

Docent Piano

Reeds op zestienjarige leeftijd maakte Katia Veekmans haar debuut als solist met het ‘Limburgs Symphonie Orkest’ in Nederland. Sindsdien heeft zij talrijke concerten gegeven op internationale concertpodia en werkte zij in binnen- en buitenland als solist samen met vooraanstaande orkesten en gerenommeerde dirigenten. Recente hoogtepunten bevatten o.m. uitvoeringen van het pianoconcerto van Tsjaikowski met het Brussels Philharmonic o.l.v. Michel Tabachnik (radio Klara) en het tweede pianoconcerto van Chopin met de Thüringer Philharmonie (D).

Zij speelde pianorecitals op prestigieuze concertpodia in heel Europa. Ook verleende zij haar medewerking aan belangrijke internationale muziekfestivals.

Ze realiseerde cd’s met werk van o.a. Rachmaninov, Tsjaikowski, Chopin, Shchedrin, Prokofiev, Schumann, Liszt…

Katia Veekmans studeerde achtereenvolgens bij André De Groote, Naum Grubert, Brigitte Engerer, Ruben Lifschitz en de Russische pianist Lazar Berman. Aan de Vrije Universiteit van Brussel promoveerde zij tot Doctor in de Kunsten.

Zij behaalde vele prijzen in Internationale wedstrijden o.a. zoals de Internationale Sergei Rachmaninov Wedstrijd, de Internationale Robert Schumann Wedstrijd e.a.

Naast haar activiteiten als concertpianist doceert zij piano hoofdvak aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel en aan het Conservatorium Maastricht, Hogeschool Zuyd (Nl). 

Zij geeft veelvuldig internationale masterclasses in Spanje, Portugal, Nederland, België, Slovakije, Ijsland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Letland en Italië.

Contacteer Katia:

Email

Toelatingsproeven

Om je studie te beginnen aan het Koninklijk Conservatorium moet je slagen voor een artistieke toelatingsproef. Voor de meeste afstudeerrichtingen zijn er twee sessies voorzien: één voor de zomervakantie en één in september. Als kandidaat-student kan je je inschrijven voor één van deze twee sessies.

Voor informatie over de toelatingsproeven - waaronder data, de voor te bereiden programma’s, de inschrijvingsvoorwaarden/kosten en de module om in te schrijven- klik je op de foto hieronder:

Vragen?

Voor meer informatie over deze opleiding kan je terecht bij het studentensecretariaat. Je kan hen bereiken via secretariaat.kcb@ehb.be.