BibTalk | Viviane Spanoghe over de boeiendste werken voor cello uit de bib

BibTalk | Viviane Spanoghe over het cello concerto van Elgar KCB 2022 (f Alex Verhalle)
Onderzoeksdagen
Data
,
18:00
Location
Conservatoriumbibliotheek, Regentschapsstraat 30, 1000 Brussel
Prijs
€15 / €10 (inclusief broodje, drankje en concert)
Reservation
Reservatie vereist | zie onderaan
Taal: Nederlands

Celliste Vivane Spanoghe komt vertellen over haar favoriete partituren uit onze bibliotheekcollectie, en vooral waarom dat  precies haar favoriete partituren zijn. En het zou geen echte “Bibtalk” zijn als het publiek geen vragen mag stellen. Een boeiend moment om in een open gesprek meer te leren over muziek, en ook over de mens achter de muziek. 

Bibtalk, een gesprek over muziek, met een musicus in de bib van het Koninklijk Conservatorium Brussel.

Wat is Bibtalk nu concreet?

De gastspreker heeft een aantal werken geselecteerd. Johan Eeckeloo, bibliothecaris van het Koninklijk Conservatorium Brussel, vertelt bondig hoe en wanneer deze werken in de verzameling gekomen zijn. Daarna begint de echte Bibtalk. Aan de hand van een vraaggesprek vertelt de gast waarom die bepaalde werken gekozen zijn. Is de keuze bepaald door het belang van de compositie? Of zijn er persoonlijke herinneringen aan verbonden? Gaat het over een lievelingscompositie? Of laat de gastspreker zich verleiden door de fysieke schoonheid van een handschrift?
Bibtalk wil geen monoloog zijn, maar hoopt op een interactie met het publiek

Bibtalk wil vanuit de persoonlijke keuze van de gastspreker, een verhaal vertellen over het belang van muziek, de impact ervan, maar ook over de schoonheid van de partituur.

Viviane Spanoghe over de boeiendste werken voor cello.

Aangezien het repertoire voor cello bijzonder uitgebreid is, met heel wat topwerken, is het een bittere noodzaak van een BibTalk om te focussen op een kleine, maar uiteraard boeiende selectie. Bibliothecaris Johan Eeckeloo heeft samen met gastspreker en celliste Viviane Spanoghe een boeiend concept bedacht: haar verhaal zal zich situeren rond haar CD opnames. Op die manier blijft de focus op de cello, maar wordt het instrument belicht vanuit diverse bezettingen en stijlen. Zo zal er naast Telemann en Bach, ook zeer veel aandacht gaan naar hedendaagse, Vlaamse muziek met Franklin Gyselynck en André De Groote als blikvangers. Een celloconcerto van Shostakovitch mag ook niet ontbreken en daarnaast zijn er ook verrassingen zoals Rossini’s ouverture van Guillaume Tell. Waarom precies? Dat kom je te weten tijdens de BibTalk.

Hoe verloopt het?

Bibtalk vindt plaats in de leeszaal van de bib. Het gesprek duurt ongeveer een uur. Daarna wordt er nagepraat bij een broodje en een drankje.

Aansluitend is er de mogelijkheid om het avondconcert Northern Echoes | Symfonieorkest o.l.v. dirigent: Bjarte Engeset bij te wonen dat van start gaat om 20.00 uur in de Concertzaal. Het concert is inbegrepen in uw Bibtalk ticket.

Het aantal plaatsen is beperkt tot 15 personen. Reserveren is daarom vereist.

Viviane Spanoghe KCB 2022
Viviane Spanghe
Docent cello

Reservaties

Tickets bestellen via deze link.

Aanduiden keuze broodjes via deze link.

Deel dit