Viool
bachelor of master in de Kunsten

Viool

Welkom aan het Koninklijk Conservatorium Brussel!

Met een Bachelor en Master in Muziek aan het Koninklijk Conservatorium Brussel kan je heel wat kanten uit. Of je nu terecht komt in een internationaal gerenommeerd orkest of ensemble of je gaat iets helemaal anders doen met je diploma, onze opleidingen zijn de ideale voorbereiding voor een schitterende toekomst.

Het KCB legt zijn focus op de brede artistieke vorming van ieder individu. De lessen zijn dan ook veel meer een interactie tussen docent en student door het klein aantal studenten per klas. Door de talrijke orkestproducties die we elk jaar spelen doen we ook ervaring op voor in onze latere carrière. Hierbij voeren we de grootste werken in de muziekgeschiedenis uit, iets wat later goed van pas zal komen. 
 

Joachim KCB 2022
Joachim
Student Muziek

Je vakken

Bachelor

Opleidingsonderdeel Ba1 (SP) BA2 (SP) BA3 (SP)
HoofdInstrument I, II, III 24 24 27
Kamermuziek 1, 2   6 6
Orkest 1, 2, 3  6 6 6
AMV Gehoor en Theorie 1, 2 4 4  
AMV ritmiek en intonatie 1, 2 5 5  
Harmonieleer en analyse 1, 2 9 9  
Muziekgeschiedenis 6    
Module 'Muziekgeschiedenis'   6 6
Vormanalyse 1     6
Encyclopedie en onderzoek 3    
Bewegingsleer 3    
Cultuurgeschiedenis     3
Keuzevak     6
Totaal  60 60 60
Master
Opleidingsonderdeel Ma1 (SP) Ma2 (SP)
Hoofdinstrument IV, V (masterproef) ** 27 30
Kamermuziek 3, 4 6 12
Orkest 4, 5 6 6
Vormanalyse 1, 2 6  
Inleiding tot de filosofie 3  
Artistieke onderzoekspraktijken 3  
Keuzevak 9 12
Totaal  60 60

Liesbeth Baelus

Liesbeth Baelus is oud-studente van onze viool docente Yuzoko Horigome. Sinds ze in 2011 het KCB verliet heeft ze al in verschillende landen in Europa en ver daar buiten mogen optreden.

Als solist trad ze al op met onder meer: The Euregion Symphonic Orchestra, Les Symphonistes Européens en de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen. Daarnaast is Liesbeth ook actief als kamermuzikante met verschillende ensembles.

Meer informatie hier. 

Liesbeth Baelus

Bas Treub

Bas Treub studeerde tot 2013 aan het KCB bij Philippe Graffin en is aanvoerder van de 2e violen in het Nederlands Kamerorkest. 

Daarnaast heeft Bas als gastconcertmeester gewerkt bij het Philharmonia Orchestra, het Gelders Orkest en het Orpheus Sinfonia en speelt hij als freelance violist bij ensembles als het Mahler Chamber Orchestra, de Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, London Sinfonietta en Spira Mirabilis.

Meer informatie hier. 

Bas Treub

Fien Van den Fonteyne

Fien Van den Fonteyne volgde de Masteropleiding viool aan het Koninklijk Conservatorium Brussel in de klas van Yossif Ivanov.

Fien speelt regelmatig in verschillende orkesten zoals het Brussels Philharmonic, de Vlaamse Opera, het Brussels Chamber Orchestra, Prima La Musica en het Nationaal Orkest van Belgie (NOB) en is op dit vaste viool bij het Symfonie Orkest Vlaanderen.

Meer informatie hier. 

Fien Van den Fonteyne

Mézes Mátyás

Mézes Mátyás studeerde in 2016 af aan het Koninklijk Conservatorium Brussel en is sindsien concertmeester van The Slovak State Philharmonic Orchestra in Košice, Slowakije. 

Mezes Matyas

Nicolas Dupont

Nicolas Dupont studeerde in 2015 af van het Koninklijk Conservatorium Brussel en is sindsdien zeer actief met verschillende kamermuziek ensembles zoals het Kugoni Trio en het Duo Andaluza.

Nicolas is momenteel gastprofessor viool aan het King's College Londen en heeft heel wat opnames en cd's op zijn naam staan.

Meer informatie hier.

Nicolas Dupont

Helga Thora Bjorgvinsdottir

Helga Thora Bjorgvinsdottir is afkomstig uit Ijsland en ronde in 2013 haar Master-studies aan het KCB af bij viool docente Kati Sebestyen.

Momenteel is Helga eerste viool bij het Iceland Symphony Orchestra waarmee ze in Ijsland en ver daarbuiten optreed. 

Meer informatie hier.

Je docenten

Om je talent ten volle te kunnen ontwikkelen heb je natuurlijk een docent nodig die je op de juiste manier kan helpen en uitdagen om de beste versie van jezelf te worden. Onze docenten komen van over heel de wereld en hebben jarenlange ervaring op het podium en als lesgevers.

Heb je specifieke vragen voor je docent voor je inschrijft voor de toelatingsproeven? Wil je graag al even met je docent afspreken voor je de grote stap zet? Hieronder krijg je een overzicht van de docenten en hun contactgegevens.

(Deze lijst is in opbouw)

Begeleiding
Yuzuko Horigome

Yuzuko Horigome

Docent Viool

Eerste prijswinnares van de Koningin Elizabeth Muziekwedstrijd, Yuzuko Horigome (1957) heeft haar virtuositeit en rijke muzikale geest naar publiek van over de hele wereld gebracht.
Ze trad onder meer op als solist met 's werelds grootste orkesten, waaronder de London Symphony, Berliner Philharmoniker, Wiener Symphoniker, Amsterdam Concertgebouw, Tonhalle Orchestre Zürich, Scala di Milano, het Tsjechisch Philharmonisch Orkest, St. Petersburg Philharmonic, New York Philharmonic, Boston Symphony, Los Angeles Philharmonic en NHK Symphony.
Ze deelde haar passie voor muziek op het podium met uitzonderlijke artiesten zoals Rudolf Serkin, János Starker, Martha Argerich, Gidon Kremer, Mischa Maisky, Charles Neidich, Jean-Marc Luisada en Abdel Rahman El Bacha. De belangrijkste opnames van Horigome zijn Mozart Complete Concertos met Sándor Végh en Camerata Academia, Violin Works (series nr.1 - 5) en haar recente opname van Brahms Concerti met het Tsjechische Filharmonisch Orkest.
Horigome geeft jaarlijks masterclasses in Cassero, Italië en Trinity College Cambridge, UK. Horigome studeerde zelf bij de heer Toshiya Eto aan de Toho Gakuen School of Music. Ze is een veelgevraagd lid van de jury op tal van internationale wedstrijden, waaronder de Sendai International Music Competition, waar ze eveneens de jury voorzit.
 

Contacteer Yuzuko:

Email

Yossif Ivanov

Yossif Ivanov

Docent Viool

Geprezen als "een speler met indrukwekkende autoriteit en présence" (The Strad) en "een van de topviolisten van morgen" (Diapason), Yossif Ivanov, heeft zichzelf al snel gevestigd als een van de meest opwindende violisten van zijn generatie. Op 16-jarige leeftijd ontving hij de Eerste Prijs tijdens de Internationale Wedstrijd in Montreal en twee jaar later de Tweede Prijs, evenals de Publieksprijs, tijdens de Koningin Elisabethwedstrijd in Brussel. 
In de afgelopen seizoenen heeft Yossif Ivanov lovende kritieken gekregen in alle grote Europese zalen. Hij trad op met orkesten zoals het Montreal Symphony Orchestra, London Philharmonic Orchestra, Orchestra Sinfonica della RAI, Vancouver Symphony, Residentie Orchestra The Hague, English Chamber Orchestra, Orchestre de la Suisse Romande, Rotterdam Philharmonic, Konzerthausorchester Berlin, Lucerne Symphony, Sinfonia Varsovia , het Milano Verdi Orchestra, Orchestre de Chambre de Lausanne, Luxemburg Philharmonic, Orchestre National de Lille, Ensemble Orchestral de Paris, evenals alle grote Belgische orkesten.
Hij werkte samen met bekende dirigenten zoals Neëme Järvi, Marin Alsop, Yannick Nézet-Séguin, Vladimir Jurowski, Kazushi Ono, Jean-Claude Casadesus, Philippe Herreweghe, Jaap Van Zweden, Jesus Lopez-Cobos, Ion Marin, Yuri Simonov, Louis Langrée en John Axelrod. In 2010 werd hij uitgenodigd om in Noord-Amerika op tournee te gaan met het London Philharmonic Orchestra (onder Vladimir Jurowski) en maakte hij zijn Aziatische debuut (Malaysian Philharmonic and Singapore Symphony Orchestras).
 

Contacteer Yossif:

Email

Valeri Oistrakh

Valeri Oistrakh

Docent Viool

Valery Oistrakh vertegenwoordigt de derde generatie van de virtuoze vioolfamilie, beginnend bij zijn grootvader David en gevolgd door zijn vader Igor. Valery nam zijn eerste vioollessen bij zijn grootvader en studeerde vervolgens aan de beroemde Central Music School in Moskou, waar vader Igor ook afstudeerde. Hij vervolgde zijn studie aan het Gnessin Music-Pedagogical Institute in zijn geboortestad. Enkele jaren later voltooide Valery zijn vioolopleiding in Duitsland met de wereldberoemde professor Zakhar Bron - die in feite ook een leerling was van zijn vader aan het Conservatorium van Moskou.

Met zijn ontzagwekkende techniek, zijdeachtige toon en volleerd kunstenaarschap betoverde hij het publiek over de hele wereld met optredens op de grote concertpodia van Rusland, de Verenigde Staten, Canada, Australië, Engeland, Frankrijk en Duitsland. Italië, Spanje, Zwitserland, Oostenrijk, Japan ... Hij speelde zowel als altviolist en violist bij toonaangevende orkesten als de Moscow en Leningrad Philharmonics, Berlin Symphony Orchestra, London Symphony Orchestra, Scottish National Symphony, Orchestre Colonne de Paris, Orchestra Santa Cecilia di Roma, Leipzig Gewandhaus Orchester, Toronto en Vancouver Symphonies, Sydney Symphony ... Hij werkte samen met opmerkelijke dirigenten als Kurt Mazur, Gennady Rozdestvensky, Yuri Simonov, Muhai Tang, Gyorgy Lehel, Saulius Sondetzkis, Vladimir Fedoseev, Tibor Varga, Yuri Botnari, Marco Parisotto ...

Oistrakh was een prijswinnaar op onder andere de All-Russian Competition van de voormalige Sovjet-Unie en de Tibor Varga International Competition in Zwitserland. Hij is de leider van het "Oistrakh Ensemble" en het "Oistrakh Chamber Philharmonic Orchestra" in Duitsland.

Contacteer Valeri:

Email

Naaman Sluchin

Naaman Sluchin

Docent Viool

Het draaide om de muziek in de Sluchin familie en Naaman koos ervoor zich aan de viool te wijden. Zijn studies en artistieke carrière zijn geleid door een passie voor nieuwheid en eclecticisme: zijn techniek dankt hij aan de Russische school, de Amerikaanse school (door zijn opleiding aan de Bloomington en Julliard School) en aan de beroemde Frans-Belgische school die de Eugène Ysay’s leer volgt. Hij studeerde ook af in barok viool aan de Basel’s Schola Cantorum.

Gedurende zeven jaar was hij lid van het Diotima-kwartet en speelde hij overal ter wereld in prestigieuze zalen en festivals en nam hij bekroonde cd's op, waaronder Musique Américaine (Reich, Crumb en Barber) en Quatuors de Janáček (Diapasons d'Or de l'année, Choc de Classica). Vijf jaar lang trad Naaman ook op in Haim, à la lumière d'un violon en deelde hij het podium met acteurs Anouk Grinberg, Natacha Régnier en Mélanie Doutey in het salle Gaveau, en tijdens Franse en Europese tours.

Het repertoire van Naaman blijft evolueren dankzij zijn betrokkenheid bij verschillende kamermuziekgroepen, zoals het Ensemble Talisma met Piet Kuijken en Amy Norrington en het Kitgut Quartet, een oude muziek strijkkwartet waarin hij met Amandine Beyer speelt. Hij is ook solo-violist van het Emmanuel Krivine's Chambre Philharmonique-orkest, treedt op met het Cairn-ensemble en speelt samen met het Rosas-dansgezelschap van Anne Teresa De Keersmaeker in een programma getiteld Achterland en choreografeert rond de vioolsonates van Ysaye.

 

Contacteer Naaman:

Email

Philippe Graffin

Philippe Graffin

Docent Viool

Philippe Graffin (Romilly-sur-Seine, 1964) is een Frans violist. Hij studeerde bij Joseph Gingold en Philippe Hirschhorn en heeft zich sterk gefocust op het uitvoeren van het repertoire uit zijn geboorteland en zijn interesse in zeldzame en hedendaagse werken.

Graffin speelde samen met de meest gerenommeerde orkesten zoals The Philharmonia, BBC Symphony Orchestra, Gothenburg Symphony, Royal Flemish Philharmonic, George Enescu Philharmonic, St Petersburg Philharmonic en met verschillende kamerorkesten zoals; The English Chamber Orchestra, Swedish Chamber Orchestra, Camerata Nordica en het Orchestra di Padova et del Veneto.

Graffin maakte diverse opnamen op het label Hyperion en verzorgde vele concerten, onder andere met Philippe Hirshhorn. Tegenwoordig maakt hij opnemen voor COBRA Records. Kortgeleden kwam op dit label de CD Concertos Parlando uit met werken van Dvarionas, Shchedrin, Prokofviev en Tchaikovsky.

Contacteer Philippe

Email

 

Zygmunt Kowalski

Zygmunt Kowalski

Docent Viool

Een korte bio volgt snel.

Contacteer Zygmunt:

Email

Toelatingsproeven

Om je studie te beginnen aan het Koninklijk Conservatorium moet je slagen voor een artistieke toelatingsproef. Voor de meeste afstudeerrichtingen zijn er twee sessies voorzien: één voor de zomervakantie en één in september. Als kandidaat-student kan je je inschrijven voor één van deze twee sessies.

Voor informatie over de toelatingsproeven - waaronder data, de voor te bereiden programma’s, de inschrijvingsvoorwaarden/kosten en de module om in te schrijven- klik je op de foto hieronder:

Vragen?

Voor meer informatie over deze opleiding kan je terecht bij het studentensecretariaat. Je kan hen bereiken via secretariaat.kcb@ehb.be.