Overlijden van Meester Gitarist Julian Bream
Verhaal

Overlijden van Meester Gitarist Julian Bream

Julian Bream Meester Gitarist

Afgelopen vrijdag 14 augustus overleed op 87 jarige leeftijd Julian Bream. De klassieke muziek verliest hier een muzikant die ontegensprekelijk enorm veel heeft betekend voor de klassieke gitaar.

Gitariste Antigoni Goni, hoofd van de cursus gitaar aan het Koninklijk Conservatorium Brussel sinds 2005, volgde verschillende mastercursussen onder leiding van Julian Bream. Zij ontving ook begin van de jaren ’90 de “Julian Bream Award” uit handen van Julian Bream en wijlen Prinses Diana, Princess of Wales. Antigoni onderhield ook nauwe contacten met Julian Bream Trust. Op haar initiatief werd in 2019 binnen het Koninklijk Conservatorium Brussel “A tribute to Julian Bream” georganiseerd. Dit zou het laatste evenement zijn dat nog plaatsvond toen Julian Bream nog leefde.

Voorafgaand aan zijn masterclasses wees Bream op een ​​compositie die de studenten moesten spelen voor een interne jury die vervolgens de studenten selecteerden die aan de masterclass zouden deelnemen.

In de ogen van ons studenten leek Bream een ​​man die zowel erg aardig als extreem veeleisend en direct kon zijn.

Hij had heel duidelijke ideeën: voor hem waren er geen halve maatregelen, muziek was er of niet; en als het er niet was, moest je aan alles werken (techniek, interpretatie, ademhaling, vingerzetting, kleuren, dynamiek ...) totdat het resultaat was bereikt. Omwille deze manier van denken waardeerde ik hem nog meer.

Via zijn opnames bewonderde ik hem als gitarist en via zijn lessen als artiest.

Antigoni Goni
Hoofddocent Gitaar aan het Koninklijk Conservatorium Brussel
Deel dit