Autour Rameau | Historisch Orkest

Autour Rameau | Historisch Orkest (f Dejan Romih) KCB 2024
Event in spotlight
Data
,
20:00
Location
Sint-Jacob-op-de-Koudenbergkerk, Borgendaalgang 1, 1000 Brussel
Prijs
€10 / €5 / €0

Autour Rameau

Artistieke leiding

Reinoud Van Mechelen

Ensemble

KCB-studenten van de HIPP afdeling (Historische Muziek)

Programma

Jean-Philippe Rameau
~ Hippolyte et Aricie, fragmenten uit deze opera

Introductie

Met Hippolyte et Aricie debuteerde Jean-Philippe Rameau (1683–1764) in 1733 zijn eerste opera. Hiervoor was hij vooral bekend als organist, auteur van invloedrijke muziektheoretische werken, en componist van klaviermuziek, maar het duurde tot zijn vijftig jaar vooraleer Rameau de moed bij elkaar had gezocht op zich aan een opera te wagen.

Vandaag wordt Rameau beschouwd als één van de voornaamste Franse barokcomponisten maar in zijn tijd was hij niet onbesproken. Zo is Hippolyte et Aricie enerzijds een typische tragédie en musique in de traditie van illustere grondleggers zoals Jean-Baptiste Lully, maar oogstte het anderzijds de nodige kritiek omwille van de vernieuwende schriftuur die Rameau hanteerde, rijk aan dissonanten en gekleurd door overdadige orkestratie.

Onze studenten van de afdeling Historische Muziek gaan onder leiding van de gerenommeerde Belgische tenor en KCB-alumnus Reinoud Van Mechelen aan de slag met uittreksels uit Rameau’s debuutopera gebracht in een concertante versie in het historische kader van de Sint-Jacob-op-de-Koudenbergkerk. Ervaar zelf de kracht van dit reactionaire werk geprangd tussen traditie en innovatie.

Met dank voor de tekst aan Matthias Heyman, Departement Onderzoek.

Reinoud Van Mechelen

Reinoud Van Mechelen behaalde in 2012 zijn Master diploma op ons Koninklijk Conservatorium Brussel in de klas van Dina Grossberger. De tenor werd in 2017 bekroond met de prestigieuze Caecilia Prijs als Jonge Musicus van het Jaar van de Vereniging van de Belgische Muziekpers. 

Kom meer te weten over Reinoud Van Mechelen.

Reinoud Van Mechelen (f Senne Van der Ven)
Deel dit